Зелений і чорний чай – який чай корисніший і чим відрізняється

Швидше за все, вам більше припадає до душі чорний чай. В цьому ви не самотні: його воліють 3 людини з 4, і тільки 1 з 4 відносять себе до любителів зеленого напою. Дивно не це, а те, що, як правило, шанувальники чорного чаю вважають більш корисним зелений. Так йде справа насправді і в чому відмінність між ними?

Чим відрізняється чорний чай від зеленого?

Одержувані в результаті заварки напої істотно відрізняються за смаком. Однак початкове рослина як для чорного чаю, так і для зеленого, одне – чагарник «камелія китайська».

За винятком деяких видів чаїв (наприклад, лапсанг сушонг) з кожної гілочки зриваються 3 верхніх листочки. Такі чаї називаються байховыми (по-китайськи «бай-хоа»), або pekoe (європейська назва).

Спочатку ці 3 верхніх листочки, як і всі інші на чайному кущі, зелені. Будучи зірваними, вони піддаються зав’ялення. Для цього їх викладають у тіні, під навісом або в добре продувається приміщенні. В’ялення триває до 24 годин. В результаті чайні листки втрачають до 55% вологи. Якщо процес зупинити на цій стадії і далі просушити вийшла продукт, то вийде хороший білий чай:

  • легкий;
  • з м’яким присмаком;
  • зовсім не терпкий.

Процес може бути продовжений. У цьому випадку після зав’ялювання чайне листя піддаються «скручування», в результаті якого на поверхню листа видавлюються всі корисні внутрішні соки. Якщо просушити сировина після цього етапу, то вийде класичний зелений чай, з більш вираженим смаком.

Зеленый и черный чай – какой чай полезней и чем отличается

І знову процес може бути продовжений. Після того, як з листя був видавлений сік, їх викладають у прохолодне, добре провітрюване місце. Речовини, що виділилися з чайного листа на попередньому етапі, піддаються природному окислення, а також впливу мікроорганізмів, які викликають бродіння. Цей процес називається ферментацією.

Ферментація може бути «часткової» або «повною». У першому випадку процес обривають на половині. Просушують і отримують напівферментований чорний чай (Дарждилинг, Улун):

  • менш міцний;
  • дає світлу заварку;
  • з легким і ненав’язливим смаком.

Якщо ж чай буде ферментований повністю, то після остаточної просушування вийде класичний чорний чай.

Таким чином, зелений чай не піддається ферментації. В цьому і полягає його відмінність від чорного.

Який корисніше?

Питання про те, який чай корисніший – чорний або зелений, є дискусійним. Визначальне значення багато в чому має те, яким чином заварювати чай.

Як було показано вище, зелений чай піддається мінімальній обробці. З-за цього часто можна почути про те, що він є більш натуральним. Нібито в ньому зберігається більше вітамінів, флавоноїдів і антиоксидантів.

Абсолютно точно можна сказати одне: ніхто і ніколи не рахував кількість вітамінів та інших корисних речовин у ферментованих і не ферментованих чаях. Більше того, навіть якби це і було зроблено, то кожна партія чорного чаю (тим більше, якщо говорити про тривало ферментованих пуеру) – це унікальний витвір природи, технологічного процесу і параметрів навколишнього середовища. Якихось об’єктивних цифр немає і бути не може.

Що відомо точно: багато вітаміни окислюються на повітрі, а деякі (З) – руйнуються при високій температурі. Так як чорний чай проходить більш тривалу процедуру підготовки, окислюється він більше. Тобто вітамінів в ньому менше, ніж у зеленому.

Крім того, споживачам варто пам’ятати про те, що зелений чай можна (і потрібно) заварювати не окропом. У той час як чорний чай, за рахунок ферментації і додаткової сушки, не так легко віддає те, що в ньому міститься. Із-за чого його слід заварювати водою не нижче 95 градусів. Таким чином, в чорному чаї вітаміну С немає зовсім.

Але не тільки багатий вітамінами чай! У процесі ферментації бактерії і грибки роблять свою важливу справу: збагачують чайний лист власними ферментами – біологічно активними речовинами. Вони володіють стимулюючою дією: сприяють травленню, покращують імунітет.

Простої відповіді на питання про те, який чай корисніший, чорний і зелений, не існує. Абсолютно точно можна сказати лише одне: вони різні і кожен хороший своїм.

Окремо слід розвіяти міф про те, що чорний чай може підвищити артеріальний тиск, а зелений – знизити. При звичайній мірі заварки чай істотно не впливає на тиск. Дуже міцний напій (як чорний, так і зелений) на деяких людей має виражену стимулюючу дію. Однак такий варіант вживання чаю здається не зовсім вірним.

Який краще вибрати: чорний або зелений?

Зелений чай багатий антиоксидантами, головний з них – вітамін С. Ці речовини знижують рівень окисного стресу. У результаті вільні радикали менше пошкоджують наші клітини, що (в теорії) уповільнює процес старіння. Зелений чай рекомендується пити абсолютно всім.

Білий чай володіє всіма корисними якостями зеленого. Крім того, вважається, що в ньому менший вміст кофеїну. Ця речовина має стимулюючий ефект, але також у великих кількостях володіє і негативним впливом: сприяє виведенню з організму кальцію, знижує концентрацію в клітинах магнію і калію. Літнім людям, а також усім, хто страждає від серцево-судинних захворювань рекомендується вибирати білий чай.

Чорний чай, самий терпкий і яскравий, менш антиоксидантний, але, завдяки збагачення додатковими ферментами і речовинами, проявляє велику біологічну активність. Він позитивно впливає на обмінний процес, у тому числі на його холестеринову та вуглеводну складову. Рекомендується для людей з підвищеним холестерином або діабет.

Не варто обходити стороною і постферментированные чорні чаї – пуэры. Від вихідних чайного листя у них залишається небагато, але зате вони набувають незрівнянний смак і аромат.

Пуер – вибір естетів. Його можна вживати щодня, але частіше його п’ють, щоб порадувати себе і гостей чимось невідомим: адже кожен раз це абсолютно нова історія.

Якою б чай ви не вибрали, чорний або зелений, напівферментований або підданий тривалої ферментації, він буде по-своєму смачним і корисним для здоров’я. Чайні напої підходять для щоденного вживання та рекомендуються в помірній кількості як дорослим, так і дітям.

#чай
#виробництво чаю