Все про каву

Все про каву

Всё о кофе

Кавове дерево відоме людству з давніх пір, але в якості напою його плоди почали використовувати більше 3000 років тому. Спочатку його пробували заварювати в сирому вигляді, і це не було дуже смачно, швидше навпаки. Але потім придумали його спочатку прожарювати, а вже після цього готувати напій, який відомий нам зараз. Таким чином, кавові зерна почали варити каву через дуже багато часу.

Вперше каву почали вирощувати в Ефіопії, але вже пізніше це дерево привезли в Ємен, звідки воно вже і поширилося по всьому світу.
Ще на початку існування кавового дерева, люди просто жували його листя і зерна, тому що помічали, що це дозволяло залишатися бадьорим більше часу. Що стосується сучасного напою, то він став відомий десь в XI столітті, коли про це розповів арабський вчений Ібн Сіна. А смажити його додумалися тоді, коли кавове дерево згоріло, але зерна вціліли і стали коричневими. Даний інцидент і став приводом для використання в смаженому вигляді.
Хоча, завдяки своєму бадьорого ефекту, кави, в свій час, заборонялося пити в мусульманських країнах, тому що воно вважалося збудливим напоєм, і Коран не дозволяв його вживання.

В Європу кава завезли мандрівники, які побували в Азії. Спочатку його почали пити в Англії, потім у Франції. Це сталося у XVII столітті. Датою появи кави в Росії вважається 1665 рік.
Якщо взяти до уваги розчинну каву, то він з’явився не так давно, в 1901 році, коли американський хімік Саторі Като винайшов його. Розчинна кава відразу ж сподобався споживачам і завоював велику популярність, яка триває і до нашого часу.

Чому кава став популярним?

Хоча кава відомо дуже давно, особливу популярність він отримав у XX столітті. Чому ж кави такий популярний? В першу чергу з-за свого підбадьорливого ефекту. Бо, випивши чашечку кави, отримуєш такий заряд енергії, що відразу проходить сонливість і з’являються сили для подальшої роботи. Тому для деяких людей такий напій став просто незамінним, дарує заряд на весь день.

Другий і дуже важливою причиною популярності такого напою є реклама, яка здатна зробити популярним і затребуваним будь-який товар. В наш час не все, що називається кава, безпосередньо стосується самого напою. Наприклад, розчинна кава виготовляється аж ніяк не з кавових зерен. Тому що тільки мелений і заварену каву здатний зберегти в собі всі корисні властивості цього напою і передати справжній аромат і додати бадьорості.

Кава – дуже молодий напій, порівняно з чаєм і навіть вином. Чай і вино почали пити близько 6-ти тисячоліть до нашої ери. А каву п’ють приблизно 6 століть. Хоча в деяких країнах слово вино і каву звучить однаково.
Як вже згадувалося раніше, вперше вирощували кавові дерева в Ефіопії, але в IV столітті ефіопський племена почали переселяться в Ємен і з собою перевезли це дерево. Так як Ємен вважався центром торгових шляхів, то цей товар через порт Мокко почали перевозити по всій Азії. Ще в наш час існує назва кави «Мокко».

У XVI столітті в Туреччині почали продавати кавові зерна. Торговці стояли на ринку і смажили ці зерна. Вони були дуже дорогі і славилися як чорне африканське зілля. У Туреччині, в місті Стамбулі в 1654 році з’явилася перша кав’ярня, яка завоювала популярність і такі кав’ярні почали поширюватися великими темпами по всій країні. Але це дуже не сподобалося місцевим властям, які назвали такий напій «диявольським зіллям» і заборонили його продаж. За поширення кавових зерен лякали великими штрафами, побиттям палицями і навіть смертною карою.

Але, такий наказ викликав невдоволення всього народу, тому султанові довелося його скасувати. Справжній турецький кава варилася в маленьких каструльках, які називалися турками, на маленькому вогні і подавався в маленьких чашечках.
За деякими відомостями в європейські країни кави потрапив з арабських країн і почав розповсюджуватися з Італії. Про цей напій говорили, як про замінники вина, яке було заборонено в мусульманських країнах.

В Лондон такий напій потрапив в 1952 році і там же відкрилася перша в Європі кав’ярня. Реклама такого закладу була дуже гучною, що навіть занадто, тому що не відповідала істині. Говорилося про те, що кава підбадьорює дух, відмінно допомагає від запалення очей, лікує водянку, наповнює серце радістю. Але, незважаючи на невеликий обман, жителям країни настільки сподобався цей напій, що вже через трохи часу кав’ярні з’явилися в багатьох містах, і їх число перевищувало три тисячі.

У Франції кави прийшов як «сиропу із сажі» і почав варитися на площі Сен-Жермен у Парижі. Не минуло багато часу і маловідомий турецький напій почав з’являтися в Бельгії, Угорщини, Німеччини, Австрії, Польщі, Голландії і в багатьох інших країнах. Вже в XVIII столітті каву почав переможну ходу на американському континенті.

Всё о кофе

Кавове дерево

Тонкощі Сходу або кавовий звичай бедуїнів

Що стосується Сходу, то люди цього регіону дуже гостинні і, в першу, чергу, пригощають своїх гостей кращим кавовим напоєм. Процес приготування довгий і грає дуже велику роль. Коли приходять гості, вони відводяться в чоловічу кімнату, і господар починає варити каву обов’язково у їхній присутності. Взагалі на Сході вважається, що господар, який готує будь частування в присутності своїх гостей, поважає їх.

Зелені зерна спочатку необхідно обсмажити в спеціальній арабської посуді, яка має велику, довгу ручку. Готові зерна слід охолодити і вже тоді перемолоти. У східних країнах це відбуватися так: господар, демонструючи свою майстерність, бере ступку мідну і товче в ній зерна. Вогонь тим часом ставить посуд з водою і, довівши до кипіння, всипає необхідну кількість подрібненого кавового напою. Господар повинен кип’ятити кави два або навіть три рази, щоб він вийшов особливо смачним і ароматним. Ніякі добавки в каву не кладуть, їх ставлять окремо, і кожен гість може вибрати за своїм смаком.

Першим свій напій пробує сам господар, а вже потім старший син, правою рукою подає чашу всім гостям. Наливає каву лівою рукою, тому вона повинна бути вільна. Першу чашку наливають самому бажаного гостя, так як нежеланному можуть і зовсім не налити, або просто налити води. Що стосується цукру, то він розчиняється під час варіння кави. Самі гості також повинні дотримуватися деякі правила – пити каву тільки правою рукою і, випивши до дна, подати порожню чашку господареві, обертаючи зап’ястям. Такий жест означає, що кава сподобався, і гість більше не хоче.

Відгуки в мистецтві

Кава – популярні і давно відомий напій. Яким чином він поширився по всьому світу і де вперше спробували його сучасному вигляді маловідомо.
Італійський мандрівник П’єтро де Валле стверджував, що кава з’явилася ще в часи Троянської війни. Навіть Гомер у своєму творі «Одіссея» стверджував, що Олена Прекрасна додавала в вино кави, щоб позбутися від гніву і печалі. У XVIII столітті каву почали сприймати як лікарський засіб.

Батьківщина кави

Існує відома легенда про пастуха з Кафи. Він пас кіз і одного разу побачив, що його кози ставали дуже бадьорими після того, як пожуют листя особливого дерева. Він нарвав ці листя і заварив, такий же ефект сам відчув і зрозумів, що може не спати всю ніч після того, як вип’є цей напій. Ця провінція була на території Ефіопії, країні, де вчені і виявили вперше кавові дерева. Спочатку не використовували каву як напій, його тільки змішували з тваринним жиром і додавали в їжу для підбадьорливого ефекту.
Як напій, кава трохи нагадував вино, тому що його не варили, а наполягали зерна на воді. Потім під час смаження додавали ту воду зерна і готували сучасний напій.

Всё о кофе

Квітуче кавове дерево

Поширення кави

Вперше каву почали поширювати в інші країни арабські торговці, які перевезли дерева з Ефіопії в Ємен. Вони також перевозили зерна і завжди через один і той же порт, який мав назву Мокко. Таку назву кави відомо і в наш час.

В ісламських країнах кави було заміною забороненого провину і його допомогою проводили релігійні обряди. Набагато пізніше каву почали вживати в різноманітних ситуаціях. На відміну від нас, в арабських країнах, кава має особливу ціну. Тим, хто вирізає кавові дерева загрожує смертна кара. А торгівля кавовими зернами вважається фінансово вигідною і має духовну цінність.

Поширення кави відбувалося в основному завдяки релігійним паломникам, які контрабандою перевозили його на шляху до Мекки. Таким чином, кава з’явилася у Туреччині, Єгипті та Сирії. В цей час вже використали кави в такому вигляді, в якому він є зараз. Зерна спочатку обсмажували, вибирали найкращі і потім кип’ятили, отримуючи напій жовтуватого кольору.

Але турки готували каву зовсім іншим способом. Вони обсмажували зерна, потім перемелювали, заливали водою і знову обсмажували. Такий рецепт відомий і в наш час, як турецька кава.

Туреччина відіграла величезну роль у поширенні такого напою, так як саме в турецькій столиці вперше відкрилася кав’ярня. А в Константинополі, незадовго до цього, відкрився перший магазин, в якому продавали каву. В ісламській столиці Мецці такий напій прокляли, але було вже пізно, тому що його популярність в цей час вже була занадто велика.

ІТАЛІЙСЬКА КАВА В ЗЕРНАХ VIA APPIA, 1 КГ, EL ROMA

з безкоштовною доставкою по Росії

Всё о кофе

Поява кави в Європі і Росії

З інших джерел відомо, що кава вперше в Європі з’явився у Відні. Не останню роль в цьому відіграв український купець, який вимагав 300 мішків кави, що були захоплені у турків, замість на допомогу віденської армії. Цей купець розповсюджував рекламу на каву, носив зварений напій по вулицях і він же зробив знаменитий віденський рогалик. Таким чином, кава набирав обертів в цій країні.

За прикладом цієї країни почали пити каву і в Парижі, а також в інших європейських країнах. Що стосується Росії, то кавовий напій потрапив в країну тільки на початку XVIII століття. Але, тоді він більше використовувався як ліки від хвороб і недуг. Дуже часто застосовувався як помічник від мігрені і в якості косметичного засобу. Тільки в часи правління Петра I, кава відбувся вже як напій. Тоді почали з’являтися в країні кавові будинки, а традиція пити цей напій, що бадьорить все більше поширювалася і укорінювалася.

Вже в XVIII столітті каву починав поширюватися по всьому світу. Європейці розвозили саджанці цих дерев у різні країни, де кліматичні умови відповідали вимогам для вирощування. Де вони були більш сприятливими, кавові дерева ростуть і досі.

А на сьогоднішній день існує безліч різновидів кави. Цей напій постійно вдосконалюється, з’являються нові сорти і тенденції.
В першу чергу, поява розчинної кави – це перший фурор в кавовій індустрії. Також почав з’являтися кави без кофеїну, різні нові сорти і купажі. Кавовим гурманам ще багато належить спробувати, тому що кавова індустрія не стоїть на місці.

Міфи про каву

Кава дуже шкідливий для серця

Вчені вирішили перевірити цю теорію і побачили, що смертність людей, які вживають цей напій не більше ніж у тих, хто його зовсім не п’є. Навіть з’ясували, що люди, які п’ють каву, набагато менше схильні до серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто не п’є каву.

Погано впливає на вагітність

Викидень після вживання кави вагітним не загрожує. З’ясувалося тільки те, що у жінок, які під час вагітності пили каву, немовля може з’явитися з трохи меншою вагою, ніж у тих, що його не вживав.

Шкідливий для зубів і ясен

Якщо кава якісний, то ніякої шкоди для зубів він не несе, а тільки сприяє збереженню здорового їх стану.

Кава як наркотик

Звичайно, якщо людина вживає кави у великих кількостях і в один час кидає його пити, то виходить ефект прихильності, тому що в цьому випадку виникає дратівливість, різка зміна настрою. Але говорити, що це наркотик не варто, бо це зовсім різні речі. Якщо хочете кинути пити каву, потрібно тільки поступово зменшувати дозу його вживання.

Кава погано впливає на фігуру, так як від нього повніють

Це зовсім неправда, тому що кава з цукром, навпаки, позитивно впливає на фігуру. Якщо додати до кави цукор, то його можна пити навіть під час дієти.
Всё о кофе

Деякі корисні поради про каву

  • Кава дуже швидко втрачає свої смакові якості, тому його потрібно зберігати в герметичній посуді. Якщо ви купили каву в пакетику, то його відразу потрібно пересипати в банку, яка щільно закривається. Така банку повинна бути жерстяній або скляній, але ні в якому разі не пластикова.
  • Купуючи вже перемелений кави, ви не відчуєте його істинного аромату. Смажити і молоти каву необхідно безпосередньо перед варінням. Кава дуже швидко втрачає свій аромат і корисні властивості.
  • Що стосується самої варіння, то вона повинна відбуватися в дуже чистому посуді, а також є ще один нюанс: в посуді, в якій ви варите каву, не повинно ніколи нічого іншого варитися. Такий посуд слід використовувати тільки для варіння кави, а не чогось іншого.
  • Воду для кави краще всього використовувати м’яку, але це по можливості. Як визначити м’яку воду? У м’якій воді краще пінитися мило.
  • Краще всього готувати каву в кавоварці з паперовим фільтром. У такому посуді вийти кави з найменшою кількістю холестерину. Також позитивно впливає на кількість холестерину розчинну каву, тому що в більшості випадків він проходить очищення через паперовий фільтр.
  • Приготування кави в турці вимагає дуже дрібний помел зерен, але цього важко добитися в домашніх умовах, тому слід просіяти через сито і те, що просеется, можна варити в турці, а те, що залишиться в ситі, найкраще варити в кавоварці.
  • Коли варите каву, ні в якому разі не можна кип’ятити або доводити до кипіння. Коли піна почне підніматися, потрібно відразу знімати турку або чайник з вогню.
  • Щоб поліпшити смак кави, в нього можна додати щіпку солі, адже сіль завжди додає стравам особливий смак.
  • В основному, кава прийнято подавати гарячим, але можна і холодним, лише не теплим.
  • Звичайний кави подають в кавових чашках, тільки не в склянках або чайних чашках. А вже каву з молоком краще всього подавати в чайних чашках.
  • Каву треба пити, тільки в розумних кількостях. Більш детально всі аспекти, пов’язані з кавою ми розглянемо в наступних статтях на сайті.
  •