Вирощування кави — країни і умови вирощування кави

Спочатку трохи географії

Візьмемо на себе обов’язок перерахувати всі країни, де вирощують каву, оскільки кожна з них гідна поваги тільки за це.

В Африці це звичайно ж Ефіопія, Ангола, Бурунді, Габон, Гана, Демократична Республіка Конго, Замбія, Зімбабве, Камерун, Кенія, Кот – Д’івуар, Ліберія, Ма

дагаскар, Малаві, Республіка Конго, Нігерія, Руанда, Сан-Томе і Прінсіпі, Сьєрра-Леоне, Судан, Танзанія, Того, Уганда, центральноафриканська республіка, Екваторіальна Гвінея, Південна Африка. В Азії та Океанії – В’єтнам, Гаваї (США), Індія, Індонезія, Ємен, Китай (як же без нього), Лаос, Папуа – Нова Гвінея, Таїланд, Східний Тимор, Філіппіни.

У Центральній Америці виховують культуру Гаїті, Гватемала, Гондурас, Домінікана, Коста-Ріка, Куба, Мексика, Нікарагуа, Панама, Пуерто-Ріко, Сальвадор, Ямайка. У Південній Америці – Аргентина, Болівія, Бразилія, Венесуела, Гвіана, Колумбія, Парагвай, Перу, Тринідад і Тобаго, Еквадор.

60 країн, вибачте, якщо кого-небудь пропустили. На всякий випадок заради географічної істини зауважимо, що Ява, Суматра і Сулавеси – острови Індонезії, а Галапагоські острови належать Еквадору. Як ми бачимо, переважна більшість країн, яким пощастило опинитися на глобусі між тропіком Раку і тропіком Козерога, освоїли вирощування кави, а виключення пов’язані частково з подкачавшим ландшафтом або з історично сформованою звичкою вирощувати какао-боби.

Говорячи про першій десятці, можна відзначити, що:

  • №1 Бразилія. Високий результат 2016 р деякі експерти назвали приголомшуючим. Незважаючи на більш ніж 150-літній лідерство в галузі, країна футболу дійсно здивувала, зумівши виростити рекордний урожай.
  • №2 В’єтнам. Широко поширена жарт про те, що у в’єтнамському фірмовому кавовому напої більшу частину становить згущене молоко з цукром. Смішне на цьому закінчується. На початку 1970-х у В’єтнам приїхали кубинські фахівці, у 1975 р. вирощено невеликий обсяг нової культури – 6 000 тонн. Це був тільки початок для в’єтнамців, переситилися рисом, як єдиною експортною культурою. Слів не треба, достатньо цифр, захмарний зростання.
  • №3 Колумбія. Популярний продукт і почесне багаторічна місце відразу після Бразилії. Кілька років тому воно стало безнадійно третім. І справа не тільки в процвітаючих в’єтнамців, але і в тому, що в період з 1980 по 2010 р в країні відбулися кліматичні зміни – повільно підвищувалася температура і збільшувалися опади. Серйозні проблеми принесла і епідемія кавовій іржі, виростити і не втратити врожай стало набагато складніше.
  • №4 Індонезія. Країна з найкращими кліматичними умовами для вирощування кави. Це і заважає. Зате у них є Копі Лювак.
  • №5 Ефіопія. Батьківщина кави, поза конкуренцією, поза часом. І 15 мільйонів людей, зайнятих у кавовій галузі.
  • №6 Гондурас. Все населення 8,5 млн. чоловік. Справжній кавовий боєць, чемпіон Центральної Америки. Схоже, вирощування кави стало тут національною ідеєю. Поки йому заважає недостатня впізнаваність на міжнародному ринку порівняно з Ефіопією і Колумбією, але це питання часу.
  • №7 Індія. Велика чайна країна, внутрішній попит на каву слабкий, виробники в основному дрібні. Виростити може, а п’є без ентузіазму.
  • №8 Уганда. Обійшла Мексику в 2015 р., чемпіон Центральної Африки, а також дивовижний приклад вдалої приватизації у галузі. З 1989 р. виробництво зросло більш ніж на 5000 %. Державний контроль існує, але спрямований скоріше на запобігання кризових явищ у національній галузі, що має життєво важливе значення. Уганда виростила не тільки вражаючі плантації, але і значний клас енергійних підприємців.
  • №9 Мексика пройшла через кризу 90-х після скасування міжнародного контролю за цінами, їй важко конкурувати на світовому ринку, сьогодні її виручає зрослий попит з США.
  • №10 Гватемала стабільна кілька останніх років, тільки трохи засмучена, що звання чемпіона Центральної Америки з експорту в 2011 р. у неї відібрав Гондурас.
  • Звертає на себе увагу тихий і непомітний Китай, який зумів виростити солідний обсяг і скрадливий в першу десятку, низький результат Кот-Д’івуару, колись входила в першу трійку, Руанда попереду Бурунді, а також кубинці, які досягли обсягу В’єтнаму 40-річної давності.

    Провідна десятка

    Другий ешелон

    В очікуванні зростання

    Фермери

    Ботаніки

    1

    Бразилія

    2 592 000

    11

    Перу

    192 000

    21

    Камерун

    34 200

    31

    Бурунді

    12 000

    41

    Нігерія

    2 400

    2

    В’єтнам

    1 650 000

    12

    Нікарагуа

    132 000

    22

    Лаос

    31 200

    32

    Філіппіни

    12 000

    42

    Гана

    2 220

    3

    Колумбія

    819 000

    13

    Китай

    132 00

    23

    Мадагаскар

    31 200

    33

    Того

    12 00

    43

    Сьєрра-Леоне

    2 160

    4

    Індонезія

    660 000

    14

    Кот Д’івуар

    108 000

    24

    Габон

    30 000

    34

    Гвінея

    9 600

    44

    Ангола

    2 100

    5

    Ефіопія

    384 000

    15

    Коста-Ріка

    89 520

    25

    Таїланд

    30 000

    35

    Ємен

    7 200

    45

    Ямайка

    1 260

    6

    Гондурас

    348 000

    16

    Кенія

    49 980

    26

    Венесуела

    30 000

    36

    Куба

    6 000

    46

    Парагвай

    1 200

    7

    Індія

    348 000

    17

    Папуа-Н/Гв.

    48 000

    27

    Домінікана

    24 000

    37

    Панама

    6 000

    47

    Малаві

    960

    8

    Уганда

    288 000

    18

    Танзанія

    48 000

    28

    Гаїті

    21 000

    38

    Болівія

    5 400

    48

    Тринідад і Тобаго

    720

    9

    Мексика

    234 000

    19

    Сальвадор

    45 720

    29

    ДР Конго

    20 100

    39

    Сх.Тимор

    4 800

    49

    Зімбабве

    600

    10

    Гватемала

    204 000

    20

    Еквадор

    42 000

    30

    Руанда

    15 000

    40

    ЦАР

    3 900

    50

    Ліберія

    360

    І як процес вирощування кави

    Якщо розглянути кліматичні і рельєфні особливості Ефіопського нагір’я, то ми отримаємо умови, які любить наше деревце. Висота над рівнем моря 1500-2500 м, понад 300 сонячних днів, середня температура липня +19⁰ С, січня +15⁰, помірна вологість, вулканічний ґрунт.

    Умови вирощування кави в інших країнах різні, але відмінності у цілому невеликі.

    Выращивание кофе — страны и условия выращивания кофе

    Вирощування кави є досить складним і тривалим у часі процесом, має свої особливості для різних регіонів. Висаджена в розпліднику зернятко дає паросток через 2-2,5 місяця, по досягненні 10 сантиметрів малюка пересаджують в окремий горщик, а 40 сантиметрів зросту в піврічному віці означають початок самостійного життя на плантації. Відстань між деревами планують залежно від технології вирощування, воно може становити від 1 до 3,5 м. Догляд за деревом полягає в регулярній прополці прилеглої грунту і обробки захисними засобами від грибків, в основному кавовій іржі, та шкідників, яких в більшості випадків представляє бобовий сверлильщик. Кавове дерево прийнято вважати примхливим, але в тому кліматі дуже серйозні хвороби і численні шкідники. У сезонному циклі рослина проходить етапи цвітіння з запиленням і плодоношення. Самозапилення дозволяє плодоносити в просуванні по планеті арабіці, а ось робусті для запилення потрібна ще одна робуста. Це швидше гідність, оскільки дає можливість виростити гібриди з необхідними властивостями. У деяких країнах кавове дерево протягом життя обрізають 5-6 разів, а в деяких не обрізають зовсім. Перший урожай очікується на 4-й рік життя, близько півкілограма, а звичайне плодоношення триває наступні 25-35 років і досягає чотирьох кілограм кавовій вишні, з яких вийде приблизно 800 р. зерен. Ягоди в більшості країн збирають вручну, або тільки стиглі, або все підряд, і етап «вирощування» завершився.

    #кави
    #вирощування кави