Види кави та деякі подробиці про них

Виды кофе и некоторые подробности о нихКава – це дерево, яке росте в тропіках з підвищеною вологістю. Грунт для таких дерев повинна бути багатою на мінерали і часто вулканічного походження. Також цінність кавового зерна буває різною із-за декількох причин: сорти кави, місця, де було вирощене зерно, умови зберігання і обробки. В світі існує більше 50 сортів кави, але всі вони походять від двох основних – Арабіки та Робусти.

Зміст:

  • Докладно про сорти
  • За смаковими якостями
  • Поділ за типами
  • Основні марки кави
  • Класифікація за віком
  • Арабіка
  • Робуста
  • Ліберіка
  • Підводимо підсумки
  • Відео

Виды кофе и некоторые подробности о них

Докладно про сорти

Арабіка – це відносно невисока кавове дерево, яке росте на висоті не менше 1000 м над рівнем моря. Зерна такого кави мають видовжену форму, золотистий колір і яскраво виражений смак з невеликою кислинкою.

Робуста ж, навпаки, росте в низинах і не вимагає багато зусиль для вирощування. Таке дерево трохи вище, ніж Арабіка і росте в більш жаркому кліматі. Зерна Робусти округлої форми, аромат кави незначний, але має гірчинку. Напій з таких зерен міцний, а також має велику дозу кофеїну.

Є також в природі два інших, але менш значущих, кавові дерева – Ексцельза і Ліберіка. Такі дерева дикі і в основному застосовуються як носій для Арабіки. Що стосується зерен, то вони дуже ароматні, але несмачні, тому використовуються тільки в сумішах.

Кавові зерна мають набагато більше підвидів, так як відрізняються великою кількістю ароматів, які залежать від того, де вирощено те чи інше кавове дерево. Виходячи з цього, розрізняють ще кілька підвидів кави:

  • Эфриканские види кави, які вирощуються в східній Африці, Кенії, Ефіопії, Танзанії, Уганді.
  • Азіатські – Ємен, Індонезія.
  • Латиноамериканські – Північна Америка, Південна Америка, Колумбія, Мексика, Ямайка, Центральна Америка.
  • Індійські сорти кави – Карнатака, Малабарские Мусон.

За смаковими якостями

Існує ще класифікація кави за смаковими якостями:

  • М’яка кава, яким вважається вся арабіка, незалежно від того, де вона вирощена, тільки за винятком Бразилії.
  • Бразильська кава – це арабіка, вирощена в Бразилії. Якість такого продукту визначається маркуванням, де вказується плантація і місце відвантаження кавових зерен.
  • Робуста – це вся без винятку Робуста.

Так само є інші сорти кави, але вони не класифікуються, оскільки використовуються тільки в сумішах, а не самостійно.

Поділ за типами

Каву можна також розрізняти за типами:

  • Кава в зернах. Такий варіант кави краще всіх, тому здатний донести до споживача весь аромат і смак кавового напою. Тільки для кави в зернах потрібно мати кавомолку, щоб перед приготуванням перемолоти необхідну кількість зерен.
  • Кава мелена. Такий варіант найбільш зручний, так як не вимагає зайвих зусиль для молоття.
  • Розчинна кава. Така кава є найнижчої якості. Кавомани взагалі не відносять такий напій до кавовим. Головною перевагою цього напою є його низька вартість.

Виды кофе и некоторые подробности о них

Основні марки кави

Кава ще відрізняють залежно від марки:

  • Органічний кава – це кава, що вирощується, збирається та обробляється без хімічного втручання. Органічний кави відносно дорогий, хоча смак того варто. Якщо кава вирощувався таким органічним способом, то вона прирівнюється до елітного напою.
  • Спеціальний кави – це коли збираються зерна і фасуються по розміру. Мається на увазі, що в один пакет потрапляють зерна однакової величини. Також обробляється і обсмажується кава. Фахівці кажуть, що тільки таким чином можна відчути весь смак і аромат даного виду.
  • Пиберри – це зерна кави, які схожі на горошину. Це не спеціальний вид, а зерна з ягід, що ростуть на самому краю гілки. Кажуть, що такі зерна дуже відрізняються за своїми смаковими якостями від інших, навіть з того самого дерева.

Класифікація за віком

Також зустрічається маркування кави за віком

  • Зерна нового врожаю називається «new crap».
  • Кавові зерна минулого врожаю має назву «old crap».
  • Кава, який спеціально витримувався кілька років в жарких тропіках. Він має специфічний димний аромат і отримав назву «mature» або «old».
  • Кава, що витримувався 6-10 років в спеціальних умовах.
  • Вінтажний кави витримується більше 10 років у спеціальному вентильованому приміщенні. Такий напій стає густим, з більш насиченим смаком і ароматом, а також практично позбавлений кислинки і гіркоти.

Взагалі кавові дерева дуже важко класифікувати, тому їх не існує в природі дуже велика кількість видів. Але, розібратися детальніше в декількох основним все-таки можна.
Виды кофе и некоторые подробности о них

Арабіка

Для початку треба дізнатися, що таке Арабіка. Арабіка – це дерево, що відрізняється своєю вибагливістю і порівняно невеликою висотою. Напій такої кави також пізнаваний через свого складного смаку і аромату. Цвіте дерево арабіки білими квітками, а зерна довгастої форми і мають довжину близько 14 міліметрів. Колір ягоди яскраво червоний, хоча якщо добре дозрілий, то фіолетовий. Зерна такого дерева мають довгасту форму і по два зерна в кожній ягідці, розташованих плоскою стороною один до одного. Також є невелика борозна по центру зерна.

Саме дерево Арабіки дуже примхлива і вимагає великої уваги. Росте в основному гірських місцевостях або на схилах вулканів. Сильну спеку і мороз практично не переносять. Дуже добре плодоносять в місцевостях, де спекотні дні змінюються холодними ночами і де рівень опадів становить близько 1500-2000 мм Цвітіння кавового дерева Арабіки відбувається після кожного сезону дощів і, хоча врожай збирають не більше двох разів на рік, на дереві одночасно можна побачити як квіти, так і стиглі ягоди.

Грунт, на якому ростуть дерева Арабіки, повинна бути багата на мінерали та корисні речовини. Також дерево чутливе до різних комах, тому слід використовувати різні пестициди.

Що стосується урожайності, то вона у Арабіки не дуже велика, за рік з одного дерева можна зібрати не більше 5 кг кавових зерен, що дорівнює 1 кг обсмажених зерен. В процесі обробки найчастіше зерна Арабіки миють. Форма зерна довгаста, має рівну поверхню, легкий аромат і кислуватий присмак. Така кава має невелику кількість кофеїну, і він залежить від того, наскільки високо дерево розташоване над рівнем моря. У процентному співвідношенні кофеїн в зернах Арабіки становить 1-1,5%, але ароматичних масел трохи більше – 18%. Смак солодкуватий, але з невеликою кислинкою. Взагалі Арабіка в світі становить 70% від усього виробництва кави. Але, її ціна трохи більше ніж інших сортів, тому що дерево дуже чутливе до різних хвороб, шкідників і морозів.
Виды кофе и некоторые подробности о них

Робуста

Другим найпопулярнішим видом вважається Робуста. Ця кава був вперше відкритий в басейні річки Конго. Він другий в світі за популярністю.

Кави із зерен Робусти менш ароматна, але більш міцний, ніж з Арабіки. В цьому напої є велика кількість кофеїну. Вирощування такого дерева не займає багато зусиль, так як воно стійке до погодних явищ, комах і шкідників. Робуста становить 30% від всього виробництва кави, хоча цей вид і легше вирощувати. Також врожайність цього виду набагато вище, ніж Арабіки. Робусту в наш час вирощують всюди, але найбільшими постачальниками вважаються Центральна та Східна Азія, Бразилія і Південно-Східна Азія.

Розмноження Робусти відбувається живцями, тому ні в якому разі не можна, щоб під деревом застоювалася вода, тому що може статися загнивання.

Що стосується цвітіння, то воно відбувається нерегулярно і вроздріб. Дозрівання плоду відбувається протягом 10-11 місяців. Урожай в основному збирають вручну, тільки в Бразилії, де рівна поверхня, використовують техніку для збору врожаю Робусти. Ягоди Робусти найчастіше обробляють сухим способом. Зерна Робуты відрізняються від Арабіки круглою формою. З одного дерева цих зерен виходить набагато більше, ніж Арабіки.

Робуста містить набагато більше кофеїну, який складає близько 3%, а ароматичні масла – 8%. З-за того, що Робуста має багато кофеїну, її у більшості випадків використовують у сумішах, що дає кави фортеця і гіркота. Також цей вид використовують для виробництва розчинної кави. В процесі переробки гіркий смак і різкий запах трохи пом’якшується. Наприклад, в Італії Робусту додають в еспрессо, щоб виходила більш стійка міцна пінка.

Ліберіка

А ось Ліберіка вирощується у всіх країнах африканського континенту, а також в Шрі-Ланці, Індонезії, Філіппінах та інших країнах.

Кавові дерева Ліберіки не дуже високі – до 6-8 м, а листки широкі. Врожайність Ліберіки дуже висока і самі дерева досить стійкі до будь-яких захворювань, крім іржевого грибка. На смак Ліберіка не дуже приємна, тому цей вид в більшості випадків використовують для приготування сумішей.

Ексцельса

А ось ще один маловідомий вид – Ексцельса, взагалі не використовується в господарських цілях. Але, дерево цього виду виростає близько 20 м.

Якщо розібратися в самій ягоду кави, то вона дозріває в середньому 11 місяців, після того часу, як з’явився квітка. Спочатку ягідка світло-зеленого кольору, а в кінці дозрівання стає червоного кольору. Але якщо плід дуже зрілий, то він схожий на вишню, такого ж темного кольору. Ростуть такі ягоди гронами. Всередині кожної ягідки знаходиться два зерна, які покриті м’якоттю. Буває 5 відсотків таких ягід, які мають тільки одне зерно. Зовні нагадують зерна насіння одного плоду, які оточені декількома оболонками.
Виды кофе и некоторые подробности о них

Підводимо підсумки

Кава – це улюблений напій багатьох людей планети. Він став невід’ємною частиною ранкового ритуалу багатьох. Американці, наприклад, взагалі не представляють свій робочий день без кави, який підбадьорить і додасть сил під час роботи. Канадці ж звикли спілкуватися з друзями в затишному кафе за чашкою кави. А от наші люди люблять в морозні вечори побалувати себе чашкою гарячого напою.

Адже каву може стати тим напоєм, з якого будете починати свій день. А може також стати незамінним засобом проти сну.

Наприклад, Арабіка стала улюбленою більшості населення землі. Цей вид дуже ароматний і вражає своїми смаковими якостями. Дерево розмножується від зерна, яке садиться і якісно удобрюється. Дуже важливо не переморозить дерево Арабіки, так як один морозний день може залишити без врожаю на цілий рік. Дерево Арабіки штучно розмножується у всіх країнах світу, від Південної Америки до Африки. Кожен регіон і плантація завжди залишає слід на смак напою.

Робуста ж займає одну третю від всього виробництва кави, тому що значно поступається Арабіці по своїх смакових якостей і аромату.

Існують так звані плантаціонние сорти кави. Такі сорти розрізняються в залежності від того, як вирощувався і перероблявся той чи інший сорт. Справжні гурмани цього напою завжди надають велике значення походженням кавового напою, на яких плантаціях вирощувався, які погодні умови були в період дозрівання і як оброблялися кавові зерна. Саме з цих чинників коштує така сильна боротьба за покупців, серед власників плантацій.

Деякі плантації, щоб уникнути конкуренції, створюють власний сорт кави, який буде мати свою нотку, неповторну, що робить його унікальними і смачними.

Натуральні сорту завжди будуть улюбленими серед споживачів, але в наш час дуже часто трапляється, що шанувальники кави пробують створювати свій напій, який буде приготовлений з суміші.

Моно сорту завжди будуть популярними і улюбленими, але все частіше використовують різні ароматизатори та добавки, щоб надати кавового напою ще більшого аромату. Такими добавками не є хімічні компоненти і штучні замінники, все натуральне: кориця, гвоздика, цедра лимона.

Якщо ви хочете створити міцну каву, використовуючи різні сорту, з додаванням прянощів, що вам заважає оволодіти таким ароматним мистецтвом. Найпопулярнішими кавовими напоями з дополнителями і ароматизаторами є ірландський крем, кава мокко, мускат з ваніллю, амаретто, вишневий лікер і багато інших.