Види кави і кавових напоїв — назви й опис

У зв’язку з настанням зими давайте пробіжимося по кави та кавових напоїв. Ні, ніяких «біблій», «енциклопедій» і «все про каву». Просто актуальний кави в чашці, шорт-лист. Освіжаємо в пам’яті основні види і типи, тримаємо в думці свежеобжаренные зерна і їх помел непосредствеенно перед приготуванням.

Кава по-турецьки

Три з гаком сотні років це був основний і практично єдиний вид кавового напою, ніколи не ставимо його на будь-яке місце, крім першого. Детальніше про нього і його національних різновидах тут. Можна більш уважно поставитися до спецій, зараз саме час перевірити їх профілактичні властивості.

Напої на основі Еспрессо

Це не дуже велика група напоїв, але кожний тип займає свою нішу і по-своєму популярний. Не кожні 30 мл кави можна назвати Еспресо, а тільки ті, які отримані перколацией 7±0,5 г меленої кави водою з температурою 88±2⁰С, під тиском 9±1 бар, протягом 25±5 сек. У чашці повинно бути 25±2,5 мл Об’єм 30 мл вказується для маркування через американської рідинної унції (fl oz) = 29,573 531 мл

№1

Найменування

V, мл

Примітка

1

Espresso

25±2,5

Стандарт.

2

Ristretto

17

Перколация меншою кількістю води.

3

Lungo

60

Перколация в 2 рази більшою кількістю води.

4

Doppio

60

Два Еспресо в одну чашку.

5

Americano

90

Еспресо + 60 мл гарячої води.

6

Espresso Romano

В Римі та Італії про нього мало хто чув, і ніхто не робить. Що-то з лимоном.

Виды кофе и кофейных напитков — названия и описание

Еспресо – основний напій, наріжний камінь сьогоднішньої кавової культури.
  
Створення ідеального Еспресо – це ключ до створення ідеального кавового напою.

Рістретто – це вияв особливої поваги до людини та визнання його здатності оцінити кави. Це не економія води, як дехто може подумати.

Лунго – з італійської точки зору сумнівний вибір, т. к. є Доппіо.

Доппіо – правильний вибір, ви – людина з характером.

Американо – еее…, кгм…, ну, якщо багато років користуватися виключно крапельної кавоваркою, то, мабуть так.

Напої на основі Еспрессо з молоком, молочною піною і вершками.

Тут варіацій більше, але існують проблеми з термінологією, в ній не те, щоб плутаються, але одні і ті ж види і типи напоїв іноді називають чи роблять по-різному. Традиції, лінгвістичні та ментальні відмінності сильно впливають навіть в межах однієї країни. З хорошого – якщо у бариста не виходить Капучіно, можна придумати нову назву для того, що виходить. А ми воліємо такі напої.

№1

Найменування

V, мл

Espresso,частка або V

Молоко

Молочна піна

Вершки збиті

1

Capuccino

≥180

1/3

1/3

1/3

2

Caffee Latte

≥180

1/3

2/3

трохи

3

Machiatto

60-90

30-60 мл

15-20 мл

трохи

4

Latte Machiatto

≥180

30-60 мл

до повного

до повного

5

Espresso con panna

60-90

30-60 мл

за смаком

6

Flat-White

≥140

47-60 мл

2/3

трохи

Виды кофе и кофейных напитков — названия и описание

Капучіно подають присипаним шоколадом або какао-порошком, його товстий шар піни – ідеальний полотно для художника, що використовує сиропи, соуси, порошки, горіхи і т. п. Прекрасний початок дня.

Кава Латте, або просто Латте, означає «кава з молоком» або «кавове молоко». Напій з явним переважанням молока над кави.

Макіато і Латте Макіато – докладно тут. Буквально означає «плямистий». Макіато найпростіший кавовий напій з молочною піною, а Латте Макіато цікавий досить рідкісним розташуванням кава між молоком і молочною піною.

Еспрессо кон панна, Еспрессо з вершками. Еспресо або Доппіо повністю або частково накриваються збитими вершками з додаванням цукру, екстракту ванілі. Подається в демитассе («півчашки»).

Флет-Уайт, «плоский-білий», нагріте молоко створює бархатисту рівну поверхню з молочної піни. За інгредієнтами зіставимо з Латте, але менші за обсягом і з меншою кількістю піни, тому має більш високу частку кави в напої. В бекграунді цей тип має репутацію невдалого Капучіно.

Гарячі кавові напої з алкоголем

Нагадаємо, ми переглядаємо зимове меню, основне завдання кавового напою – максимально комфортно зігріти озябшего людини. До складу цього виду напоїв підбирається гарячу каву «до повного», який займе основну частину в келихах місткістю 180, 240, 300 і навіть 400 мл, тому еспресо поступається місцем іншим способам приготування.

Irish Coffee – детальніше про нього тут

  • 40 мл хорошого ірландського віскі;
  • 2 чайних ложки коричневого цукру Демерара;
  • гарячий кави;
  • плаваючі зверху важкі щільні вершки.

Coffee Toledo

  • 25 мл лікеру «Kahlua»;
  • 25 мл лікеру «Бейліс»;
  • 10-15 мл шоколадного сиропу;
  • гарячий кави;
  • плаваючі зверху важкі збиті вершки.

Caribbean Coffee

  • 25 мл лікеру «Malibu»;
  • 25 мл лікеру «Amaretto»;
  • гарячий кави;
  • плаваючі зверху важкі збиті вершки.

Coffee Амоге

  • 15 мл коньяку «Hennessy»;
  • 25 мл лікеру «Amaretto»;
  • гарячий кави;
  • плаваючі зверху важкі збиті вершки.

Irish Coffee Nut

  • 25 мл лікеру «Бейліс»;
  • 25 мл лікеру «Frangelico»;
  • гарячий кави;
  • плаваючі зверху важкі збиті вершки.

Основні моменти приготування у всіх випадках однаково

  • 30 секунд прогріти келих гарячою водою, злити;
  • покласти цукор, там де він є;
  • залити алкогольні інгредієнти в келих;
  • додати каву до рівня нижче 20 мм краю келиха;
  • ретельно розмішати;
  • акуратно викласти на каву вершки, домогтися чіткого візуального контрасту шарів.

Нам здається, що не варто відразу прагнути до вивчення й приготування великої кількості напоїв. Кавові зерна не люблять поспішність і недбалість. Тут точно якість важливіша за кількість, і світові кавові чемпіонати підтверджують, наскільки тонкий і глибокий цей вид мистецтва.

Каву не можна не любити, до нього потрібно ставитися з повагою. Це один з небагатьох справжніх друзів, які завжди з вами

#кави
#рецепт