Турка для кави

Турка для кофеЩо ж таке турка? Це найбільш поширена і традиційний посуд для приготування кави. Форма такого посуду дуже символічна і зручна, так як забезпечує найменшу випаровування і завдяки широкому дну, швидке нагрівання. Також форма турки допомагає гущі швидше осідати на дно.

Спосіб готування кави в турці прийшов до нас ще з часів Османської імперії. Саме турецька кава готувався в спеціальних посудинах, які й назвали турка. Спочатку турки виготовлялися з срібла або золота, а оформлялися різними візерунками, орнаментом. В наш час турки роблять із сталі, олова, міді або кераміки. Класична турка саме мідна, оскільки мідь добре розподіляє і зберігає тепло. Але, керамічна турка також відмінно варить каву, тому що з-за своїх товстих стінок відмінно зберігає аромат і збагачує кави киснем. Також керамічна турка дуже швидко нагріває воду, хоча має один недолік – вона дуже тендітна. Тепер перейдемо безпосередньо до вибору турки.

Зміст:
Як вибрати турку
Як варити каву в турці
Історична довідка і традиції
Відео рецепт
Турка для кофе

Як вибрати турку

Розтруб

Розтруб в турці повинен бути дуже вузький. Саме каву по-турецьки готується в турці з вузьким розтрубом. Така кава дуже дрібно подрібнюється, тому ефірні масла випаровуються швидше. Завдяки вузькому раструбу, піна, піднімаючись, утворює пробку. Завдяки цій пробці, кава зберігає кавовий аромат.

Верх

Якщо ви початківець кавовар, то вам краще придбати турку з воронкоподібним верхи. У такий турці піна вибігає набагато повільніше, з-за чого у вас буде пару хвилин, щоб врятувати свій гарячий напій.

Форма

Турка конічної форми більш зручна. У цій турці швидше осідає гуща. За законами фізики, якщо піна піднімається, то з нею разом піднімається і гуща. Але, в такий турці гуща відразу осідає на стінках на дно, не змішуючись з піною. Якщо порівняти турку конічної форми з посудом з вертикальними стінками, то в першій гуща осідає в 4 рази швидше.

Про день

Турка з широким дном забезпечить швидке нагрівання вмісту. У хорошої турки дно повинно бути в два, а то і в три рази ширше горлечка. В такому випадку піна виходить щільна і густа.

Ручка

Дуже важливо при виборі турки звернути увагу на ручку. Головне, щоб вона була якісна і добре приурочена, щоб витримувала багаторазове нагрівання. Звичайно ж, якщо ви купуєте турку не для варіння кави, а як предмет інтер’єру, то все перераховане вам ні до чого, можна вибирати за зовнішніми даними.

Матеріал

Що стосується матеріалу, з якого виготовлена турка, то краще всього підійде турка з міді. Дно у такий турки повинно бути товсте. В такому випадку кави повільніше остигає і рівномірно нагрівається.

Розмір

Розмір турки повинен бути невеликий. Традиційний варитися каву в турці об’ємом не більше 100 мл Для такого посуду наливається 75 мл води на 1 ч. л. кави. Якщо необхідно зварити кілька чашок кави, то краще приготувати його кілька разів, ніж варити відразу великий обсяг. У турці великого розміру кави вийти не таким ароматним і смачним.
Турка для кофе

Як варити каву в турці

Існує багато способів варіння кави в турці: по-віденському, по-турецьки та інші. Для початку потрібно приготувати турку конічної форми, щоб вийшла густа пінка. Пінка потрібна для того, щоб під нею залишався аромат кави, а не випаровувався, а також каву з пінкою виходить набагато смачніше. Кип’ятити кави не можна, його слід нагрівати до температури 96-98 градусів.

Турку перед приготуванням необхідно сполоснути окропом, засипати 1-2 ч. л. кава і цукор за смаком. Потім влити необхідну кількість води і поставити на вогонь. Деякі люблять додавати в каву корицю або какао, тоді кава виходить більш ароматним і з незвичайним смаком. Турку з кавою треба поставити на маленький вогонь і нагріти до потрібної температури. Коли піна почне підніматися, зняти турку з вогню і залишити, поки гуща не осяде.

Кава має потомитися кілька хвилин під піною в турці. Якщо ви готуєте каву по-турецьки, то таку процедуру необхідно повторити кілька разів. Ось, наприклад, в Бразилії в турку спочатку наливають холодну воду, потім підігрівають і вже в кінці кладуть каву порошок. Араби ж спочатку всипають цукор і трохи його пережарюють, поки він не потемніє. Потім вливають холодну воду, підігрівають і всипають кави, постійно помішуючи. Також вони обов’язково кладуть у турку корицю.

Якщо пити каву по-турецьки в невеликій кількості, десь 2 чашки в день, то він не буде шкідливий, а, навпаки, тому що 50 мл кофеїну дуже швидко виводяться з організму. Кава, який приготовлений правильно, в правильних пропорціях покращує травлення, і дарує багато задоволення, енергії.
Турка для кофе

Історична довідка і традиції

Турка – це вже сучасна назва, а правильна назва цієї посуду для кави – джезва. Справжні кавомани завжди краще варити каву тільки в турці. Справжня турка повинна мати вузький розтруб і форма її повинна бути конічна, тоді кавова гуща буде швидше осідати на дно. Широке дно турки дозволить напою нагрітися за невеликий час.

Турка – це товстостінний посуд для приготування цього густого, ароматної і смачної кави. Як вже говорилося раніше, ніж ширше дно і вже шийку, тим смачніше виходить кави. Якщо кава вариться швидше, то і всі якості кави не встигають випаруватися. А, якщо горлечко дуже вузьке, то в ньому утворюється пробка з пінки, яка затримує аромат кави в турці.

Що стосується ручки, то вона повинна бути довгою, а також краще, щоб вона була виготовлена з метала з дерев’яним покриттям. Це необхідно, щоб під час варіння кави обпектися було практично неможливо. Ну і, звичайно ж, кріплення ручки має бути надійним, щоб вона не відвалилася. Фахівці рекомендують турку, до якої прикріплена ручка двома болтами. Деякі вважають, що краще всього вибирати турку зі знімною ручкою, так її краще зберігати. Але, кава в основному варять вранці, коли ще не зовсім прокинувся, а знімати турку з плити слід різко, тому що така турка потрібна тільки тим, хто ніколи нічого не впускав.

Традиційна турка виготовляється з кованої міді. Хоча в наш час існує безліч варіантів виготовлення турки: з нержавіючої сталі, бронзи, латуні, срібла, обпаленої глини та кераміки. Але ті, кому потрібна практична і проста річ, виберуть, звичайно ж, металеву джезву. Але метали також здатні виділяти різні шкідливі речовини при нагріванні. Тому слід підбирати турку з металу, але щоб середина була зроблена з харчового олова.

Найкращими металевими турками вважаються мідні, так як вони добре розподіляють тепло і за рахунок товстого дна в них тривалий час не остигає кава.

Якщо ви хочете мати керамічну або глиняну турку, то це також непоганий варіант. Турка з обпаленої глини має пористу поверхню, з-за чого добре зберігає смакові якості кави, а в деяких випадках навіть підсилюють аромат. Коли ви будете використовувати таку турку вперше, вона ніби просочиться кавовим ароматом і з кожним наступним разом буде віддавати цей запах. Таким чином, кавовий напій виходить ще більш насиченим. Глиняна турка має один недолік – в ній можна варити тільки один сорт кави, який використовували вперше, так як вона вбирає його аромат.

Керамічна джезва не вбирає зайві запахи і аромати, тому в ній можна варити каву різних сортів. Також цей матеріал абсолютно нешкідливий для здоров’я.