Традиції кави в різних країнах – як п’ють каву в різних країнах світу

У строгому сенсі традиційний спосіб вживання кави – це те, як його варили і пили араби. Все інше можна віднести до більш або менш сучасним варіантів, багато з яких створювалися без прив’язки до якоїсь традиції.

Тим не менш цікаві варіанти приготування кавових напоїв існують. Розглянемо, як же п’ють каву в сучасному світі і які незвичайні кавові традиції може спробувати реалізувати у себе на кухні будь-яка людина.

Як п’ють каву в сучасному світі?

У різних куточках сучасного світу каву готують приблизно однаково. В системі кав’ярень і ресторанів повсюдно, навіть в азіатських країнах, використовують кава-машини зі стандартним набором «еспресо-капучіно-американо».

До недавнього часу за традицією застосовувалися кавові турки і гейзерні кавоварки. В останні роки їх потіснили краплинні, капсульні та еспресо-машини.

Основний тренд кави варення сьогодні – це так звані фільтраційні способи, коли кава кладеться в паперовий фільтр і через нього пропускається вода (краплинні кавоварки, кемексы, пуроверы). Спочатку такий кави полюбили в США ще у 1960 рр. Сьогодні ж його п’ють і німці, і французи, і італійці – традиція стала повсюдною.

Традиции кофе в разных странах - как пьют кофе в разных странах мира

Цікаві кавові традиції

Традиційним, тобто початковим, способом приготування кави є ефіопський, або арабська, варіант.

Основні особливості приготування за давньою традицією:

  • 1. Для напою використовують не обсмажену арабіку.
  • 2. Кава вариться, а не доводиться до кипіння. Якщо використовуються цільні зерна (а саме так робилося раніше), то, щоб виварити зерно, потрібно нагрівати його кілька годин.
  • 3. З цієї причини напій готується відразу у великому обсязі. Це може бути і літр, і два літри.
  • 4. За традицією кава робиться дуже міцним. По-перше, за рахунок великої кількості продукту. По-друге, міцність досягається за трива-тельний термічної обробки.
  • 5. В кавовий напій додаються спеції. Будь-які. Головне, щоб вони були пряними.
  • 6. За традицією таку каву наливають в маленьку чашку на 1-2 невеликі ковтки. При бажанні повторюють.
  • 7. Фініки – неодмінне доповнення до традиційного кавового напою.
  • У такому вигляді кави вживали кочівники-бедуїни сотні років тому. Сьогодні на Сході зазвичай використовують обсмажені зерна, грубо мелені, що дозволяє зменшити час приготування до 15 хвилин. У Саудівській Ара-вії і ОАЕ досі можна зустріти традиційний кавовий напій із зелених зерен зі спеціями.

    Існують і більш сучасні кавові традиції

    У Гонконзі готують незвичайний напій – мікс з кави, чаю та молока. На один еспрессо береться 5 грамів чорного чаю, попередньо завареного. Додається згущене молоко і мелений перець. Радимо неодмінно по-пробувати цей оригінальний кавовий напій!

    В Італії вважають за краще пити класичний еспрессо, додаючи в нього скибочку лимона. Цитрус обов’язково розминається про дно чашки, щоб сік змішався з кавою. Смак виходить специфічний, але якщо ви добре ставитеся до-мону, то кава по-римськи доведеться по душі.

    У скандинавських країнах, в Фінляндії і Швеції, існує незвичайний спосіб вживання кави з традиційним лапландський сиром. Він називається лейпяюусто, відноситься до м’яких сортів і підходить для термічної обробки. Скандинави готують свій кави так: нарізані шматочки сиру кладуть в чашку і заливають кави. Виходить не стільки кавовий напій, скільки ціле блюдо, яке їсться чайній або десертною ложкою.

    Жителі південно-східної Азії, хоча і вважають за краще пити чай, можуть похвалитися оригінальним варіантом кави. Вони роблять його з яєчним жовтком! Жовток змішують з вершками і цукром, все збивається і зверху наливається в чашку з кавою. Кава займається приблизно ¼ чашки, решта – збита молочно-яєчну суміш.

    Традиции кофе в разных странах - как пьют кофе в разных странах мира

    У США придумали додавати в каву, какао. Напій, який називається «мокко», робиться пошарово. Спочатку наливається зварене на молоці какао, зверху акуратно додається кави. Додатково посипається тертим шо-коладом, корицею. Сьогодні цей кавовий напій популярний повсюдно. У кафе та барах Європи він відомий як «моккачино».

    Спробуйте приготувати будь-який з наведених вище варіантів кави. Кожен з них, будь то простий італійська або вимагає приготування азіатський, дозволить урізноманітнити власну кавову звичку і скрасити будні.

    #кави