Тигуанинь чай (Ті Гуань Інь) – виробництво, властивості і особливості чаю

Улуни – окрема категорія чаїв, які, хоча і не відносяться до байховым, цінуються не менше, а хороші сорти – навіть вище. Тигуанинь (чи правильніше – Ти Гуань Інь) – один з кращих представників цього різновиду китайських напівферментований чаїв.

Що це за чай?

Тигуанинь роблять не з верхніх листочків. Тим більше в ньому відсутні особливо цінні чайні нирки. Для його виготовлення використовують тільки зрілі чайне листя, що накопичили в себе велику кількість ефірних масел і біологічно активних речовин.

За загальноприйнятою класифікацією Тигуанинь займає проміжне положення між зеленим і чорним чаєм. Відмінність полягає в ступені ферментації. Нагадаємо, що зелені чаї не піддаються ферментації зовсім. Чорні, навпаки, є ферментованим. Коли роблять Тигуанинь, ферментацію переривають раніше і отримують напівферментований чай.

Нагадаємо, що ферментація – один з етапів виробництва чаю. Коротко суть процесу можна описати наступним чином:
  • 1. Попередньо з чайного листа на його поверхню вичавлюється сік.
  • 2. Речовини, що містяться в соку, окислюються під дією кисню.
  • 3. Одночасно безпечні мікроорганізми збагачують сік і чайний лист своїми ферментами.
  • Завдяки ферментированию смак чаю змінюється з звичайного зеленого на специфічний тигуаниньский.

    Смак

    Тигуанинь характеризується м’яким смаком з вираженим медово-квітковим ароматом. Смакові характеристики стійкі, що дозволяє заварювати цей чай багаторазово.

    Часто невірно вважають, що Тигуанинь спеціально ароматизується. Незважаючи на те, що деякі улуни, дійсно, додають масло жасмину, цей чай такій процедурі не підлягає.

    Дивовижний смак пояснюється регіоном походження і тим, що використовують зрілий чайний лист. Як і інші улуни, Тигуанинь виробляють лише в східних провінціях Китаю – Фуцзянь і на острові Тайвань. Саме тут кліматичні умови сприяють формуванню квіткових ноток смаку, які часто порівнюють з бузком або орхідеєю.

    Тигуанинь чай (Те Гуань Инь) – производство, свойства и особенности чая

    Що означає Ти Гуань Інь?

    Прямий переклад з китайського – «залізна Гуань Інь».

    Гуань Інь є одним з уособлень жіночого початку, оберігаюче і покровительствующее. Це буддійське божество, але говорити про те, що Гуань Інь – богиня, невірно, так як за традицією боги не мають статі. Тим не менше цей міфологічний персонаж частіше виступає в жіночому вигляді.

    Існує як мінімум 2 легенди, чому чай був названий на честь Гуань Інь.
    Відповідно з основною легендою, стародавній чайний майстер протягом багатьох років жертвував свій найкращий чай божеству Гуань Інь. В якості подяки воно послало майстру чайних справ бачення з незвично пахне чайним деревом, що росте на найближчій горі. Бачення виявилося правдою. Піднявшись на гору, чайний майстер взяв держак від рослини і посадив його у себе в залізній каструлі. Так і вийшла «залізна Гуань Інь».

    Як пити Тигуанинь?

    Як і всі зелені чаї, Тигуанинь в процесі чаювання заварюється кілька разів.

    Правильно використовувати невелику чашку, вміст якої людина може випити за кілька ковтків. Після спустошення першої чашки відразу наливають другу, після якої третю і так далі, поки є бажання.

    Тигуанинь слід заварювати до 8 разів. З кожним заварюванням смак чаю буде незначно змінюватися – в цьому сенс і цінність високою чайної церемонії. Важливо зосередитися і перейнятися смаком і ароматом чаю.

    Дуже хороший Тигуанинь витримує до 13 заварок поспіль. Очевидно, що правильна чайна церемонія не вимагає поспіху і повинна проходити в спокійній і невимушеній атмосфері.

    Як правильно заварювати?

    Так як Тигуанинь все ж трохи ферментований, то для того, щоб він віддав «себе» води, її температура повинна бути вище 900 С. заварювати Окропом не потрібно (це правило застосовується до всіх чаїв).

    Традиційно для китайського чаю використовують 2 чайника. Це дозволяє правильно витримувати час заварювання і в той же час пити чай комфортної температури.

    Заварюють Тигуанинь таким чином:
  • 1. Чайні листя насипте в чайник. Налийте трохи гарячої води. Залиште на 1 хвилину, щоб листя розправилися, позбавилися від смітинок.
  • 2. Злийте воду. Вважається, що перша заварка не несе людині нічого хорошого.
  • 3. Знову налийте води в чайник стільки, скільки потрібно для чаювання.
  • 4. Заварюйте 1 хвилину.
  • 5. Через хвилину розлийте весь чай по чашках.
  • 6. У чайник відразу залийте нову порцію гарячої води.
  • 7. Заварюйте 1 хвилину.
  • 8. Так як за хвилину чай у чашках навряд чи буде випито, на цьому етапі виявиться корисним чайник №2, у який слід злити заварений чай.
  • 9. Знову залийте воду в чайник №1.
  • 10. По мірі того, як чашки учасників чаювання порожніють, поповнюйте їх з чайника №2.
  • 11. Коли спорожніє чайник №2, у нього знову злийте чай з першого чайника, який знову додайте води. І так далі.
  • Цикл повторюється стільки разів, скільки потрібно, поки є бажання пити чай. Перші 3 заварювання бажано витримувати 1-хвилинний період, далі це правило можна порушити і збільшити час.

    «Навіщо така складність?», – запитає читач. Відповідь проста: для рафінації смаку і підтримання його інтенсивності. Тривала заварка у великому обсязі води «змащує» смак, не дозволяє «пробитися» тонким смакових нюансів.

    Якщо ви хочете чогось незвичайного, обов’язково спробуйте цей приємний китайський чай. Він добре бадьорить, освіжає, покращує самопочуття і додає сил. Його смак залишиться з вами надовго, а ви будете повертатися до неї знову і знову, тому що це любов з першого ковтка.

    #тигуаньинь
    #чай