Робуста або арабіка: яку каву в зернах смачніше і якісніше

Кава – головний ранковий напій. Це пов’язано з тим, що саме кофеїн, що міститься в різних видах кави допомагає прокинутися зранку і спати цілий день. Всі любителі цього напою знають, що найякісніший кави слід готувати з цільних зерен. Кавомани давно вибрали два головних фаворита серед всіх існуючих видів кави (всього в світі їх більше сотні) – це конголезька робуста і аравійська арабіка. Сьогодні у світі, за різними підрахунками, вирощується більше арабіки (близько 70%), ніж робусти (близько 30%). У цій статті ви дізнаєтеся, який з цих двох видів зерен смачніше, якісніше, корисніше і краще.

Стаття по темі: вирощування кави

Арабіка: основні особливості

Самим головним і значущим відмінністю арабіки від робусти є смак. Арабіка може бути і солодкуватою, і м’якою, терпкою і навіть трохи різкої (залежно від концентрації і ступеня підсмажування зерен). Свіжі зерна арабіки мають легкий запах сухофруктів, трохи схожий на чорницю. Після термічної обробки зерна настільки розкривають палітру запахів, що можна відчути і нотки ванілі, фруктів, спецій, димні тони, що нагадують дорогу і благородну туалетну воду.

Сирі ягоди арабіки виростають більше, довше і рівніше, ніж ягоди робусти. Також арабіка відрізняється від робусти і вмістом кофеїну: у арабіці кофеїну від 1% до 2%, а в робусті – від 2% до 4%. Крім цього, арабіка містить велику кількість ароматичних масел – від 15% до 18% (в робусті цей показник значно нижче, він дорівнює 7% – 10%).

Арабіка– це один з найдорожчих сортів кави. Так як дерево, на якому вона росте, дуже примхлива і нестійка по відношенню до зовнішніх подразників – заморозків, бактерій або мікробів. Також протягом року доросле здорове дерево дає не більше 4-5 кг плодів, з яких після термічної та інших обробок виходить близько 1 кг готових до вживання кавових зерен.

Робуста: відмінні риси

Робусті характерний більш жорсткий гіркий смак і менш насичений аромат. Тому даний вид кави поширений в міксі з більш ніжною і солодкуватою арабікою. Купаж з 80% арабіки і 20% робусти, на сьогоднішній день, став основою класичної під міцний ароматний еспрессо зі стійкою пінкою.

Що стосується самої рослини, то воно не таке привередливое, як дерево арабіки. Для нормального життя Coffea canephora (Робуста) не потребує особливих кліматичних умовах і навіть зростає в спекотній Африці і Азії, де час від часу буває посуха або навпаки підвищена вологість. Також кавовий кущ, на якому ростуть зерна сорту робуста, більш активно плодоносить і простіше розмножується, тим самим приносячи більшу прибуток своєму власникові. За один рік такий кавовий кущ дає в два, а іноді і три рази більше ягід, ніж дерево сорту арабіка.

Як самостійно відрізнити робусту від арабіки: прості секрети

Купуючи кави на вагу недобросовісні продавці намагаються видати більш дешеву робусту за благородну арабіку. Є кілька секретів, які допоможуть відрізнити один вид кави від іншого. По-перше, зерна арабіки бувають довжиною від 6 до 9 мм, вони довгасті і більш гладкі. По-друге, вони мають борозенку, яка нагадує букву «S». Зерна робусти, в свою чергу, більш круглі і дрібні (розмір близько 3-5 мм). Їх колір коливається від блідо-зеленого до світло-коричневого (залежно від ступеня підсмажування), а борозенка по центру нагадує пряму лінію без вигинів.

Робуста или арабика: какой кофе в зернах вкуснее и качественнее

Які бувають ступеня обсмажування кавових зерен

Сучасні кавомани виділяють 4 основних виду обсмажування кавових зерен. Всі вони мають незвичайні географічні назви, а саме:

  • 1) Скандинавська або легка ступінь обжарювання кави: зерна такий обжарювання мають блідо-коричневий окрас, легку кислинку і неярковыраженый аромат, схожий на свіжоспечений чорний хліб. З таких кавових зерен найчастіше варять каву альтернативними методами: кемикс, пуровер, еэропресс;
  • 2) Віденська або середня ступінь обжарювання кави: зерна такий обжарювання мають темно-коричневе забарвлення, яскраво виражений ніжний аромат, легку кислинку і насичений солодкуватий присмак;
  • 3) Французька або сильна ступінь обжарювання кави: зерна такий обжарювання мають більш темний колір (ближче до чорного), приємну гірчинку, нотку терпкості і присмак карамелі;
  • 4) Італійська або найсильніша ступінь обжарювання кави: зерна практично чорні і маслянисті, у них зовсім немає кислинки, але присутня яскраво виражена гіркоту. Із зерен, оброблених таким чином, виходить самий насичений кави. Найчастіше їх використовують для приготування еспресо, в поєднанні з вершками і молоком.
  • Робуста или арабика: какой кофе в зернах вкуснее и качественнее

    Арабіка і робуста в одній упаковці: які суміші зустрічаються на прилавках магазинів

    Ми вже говорили про те, що найчастіше зерна робусти змішують з арабікою, щоб отримати більш ніжний і приємний смак. Далі ми розповімо про те, які пропорції володіють самим гірким, кислим або солодким смаком:

    • Арабіка – робуста: 90% на 10% (ТМ Eletto Gourmet). Напій, заварений з таких зерен, виходить ніжним, але більш насиченим, ніж звичайна «чиста» арабіка;
    • Арабіка – робуста: 80% на 20% (ТМ Privat Coffee , Nero&Marrone Classic) З такої суміші виходить густий, щільний кавовий напій з легкою кислинкою і гірчинкою. Така кава є відносно міцним і досить бадьорим;
    • Арабіка – робуста: 70% на 30% (ТМ Giovani, Dominique) Це унікальний і більш демократичний за ціною купаж, з якого виходить досить міцний напій з менш інтенсивною кислинкою;
    • Арабіка 100%. Це ніжний напій з легким неоднорідним смаком і ароматом. Як правило, в такі суміші додають кавові зерна, вирощені в місцях з різним кліматом. Більшість любителів кави одноголосно називають цей напій самим смачним і благородним з усіх існуючих у світі. Купажі з арабіки досить цікаві, але щоб моносорт в них проявився його зміст має бути не менше 15%. Оптимальна кількість моносортів в купажі – до 6. При збільшенні їх кількості можливі проблеми зі смаком.

    Як вибрати більш якісний кави в зернах

    Насамперед, варто звернути увагу на зовнішній вигляд кавового зерна: воно повинно бути однорідного кольору без плям, без сколів і приблизно однакового розміру. При натисканні зерно не повинно кришиться. Якщо воно буде сухе, кава вийде неароматным і без яскраво вираженого смаку.

    Також, слід звернути увагу, в якій упаковці продаються кавові зерна. Більш дешеві сорти кави пакують у прості паперові пакети (це погано позначається на смакових якостях майбутнього напою), більш дорогі сорти упаковують в фольговані пакети з невеликим клапаном для виведення маслянистих випарів. Крім цього, експерти не рекомендують купувати каву в великих упаковках, об’ємом більше 250 грамів. Це пов’язано з тим, що, чим довше упаковка відкрита, тим більше вона втрачає свій унікальний аромат і смак.

    Обов’язково, завжди перевіряйте дату виготовлення кави. Запам’ятайте, хороші обсмажені зерна не можуть зберігатися більше одного року.

    Цікаві факти про каву:

    • Кавові зерна сорту арабіка можуть стимулювати вироблення так званого «гормону щастя» – серотоніну. Саме тому існує думка, що кава робить людину щасливішою;
    • Кава містить певні мікроелементи, які здатні зміцнити зубну емаль. Саме тому любителі еспресо, американо набагато рідше страждають від карієсу і інших хвороб зубів;
    • Кофеїн часто призначають при дієтах. Дієтологи довели, що кофеїн знижує апетит і прискорює обмін речовин. Регулярне вживання напоїв на основі кавових зерен дозволяє втрачати на чверть більше ваги;
    • Якщо випити поспіль більше 5-6 чашок кави з високим вмістом кофеїну (сорт робуста), людський організм почне в терміновому порядку очищатися. Це пов’язано з тим, що мозок вважатиме велику дозу кофеїну отрутою і спробує якомога швидше від неї позбутися. Це може викликати різкий перепад температури, сонливість і зайву пітливість. Тому лікарі категорично забороняють пити багато кави;
    • Кава – це другий за популярністю продукт у світі. Частіше, ніж кава, жителі Землі купують тільки нафту та нафтопродукти;
    • Національний Олімпійський комітет визнав кави допінгом. До Олімпіади не допускаються спортсмени, в крові яких знайшли більше 12 мікрограм кофеїну (еквівалент приблизно п’яти чашок кави).

    #кави