Масала чай (Masala chai) — властивості, склад, шкоду і протипоказання

Чай в Індії з старовини сприймали як лікарський засіб, тому невеликі плантації ассамского чаю розвивалися ні добре, ні погано, поки в середині XIX століття англійський імпорт чаю з Китаю не почав стикатися з труднощами. Чотири з гаком тисячі кілометрів різниці теж були серйозним аргументом для значного британського ринку. За мірками того часу все сталося дуже швидко – китайський чай займав більше 90% ринку в 1870 році, а XX століття розпочався з 50% чаю з Індії та 33% цейлонського, і 10% у колишнього лідера.

У самій Індії, правда, споживання чорного чаю залишалося низьким. Індійська чайна асоціація (суцільні британці), статут дивитися на індиферентний 300 мільйонний ринок, почала просування чаю, просте і ефективне. Стимулювалися заводи, фабрики, шахти, організовували перерви на чай для працівників, надавалася підтримка незалежним чайним, що виникають уздовж швидко зростаючої залізничної мережі .

Спочатку чай в Індії просувався в англійському варіанті, додавання молока і цукру було невеликим. Майже відразу почалося повсюдне збільшення частки молока і цукру в обсязі і додавання спецій. Виробники чаю поскрипели, оскільки це зменшувало використання власне чайного листя, і змирилися. Новий чай ставав популярним напоєм, і тепер важливо було не заважати.

Результати перевершили очікування, Масала Чай, («чай зі спеціями») став популярний в Індії, Пакистану, Непалу, Шрі-Ланці. У Східній Африці, ОАЕ, Катарі, Кувейті і Саудівській Аравії отримав популярність як «Чай Карак».

У США з 1994 р. використовується термін «Сһаі Latte», що досить точно відображає склад напою, де замість еспресо суміш спецій з чаєм.

В Індії це насамперед домашній калорійний напій, що вживається за сніданком, а також важливий елемент їжі в перерві на роботі і вуличної їжі.

Є думка, що Масала Чай – це клас чаю, а не окремий вид. З іншої точки зору так називається тільки чай, має 4 ідентифікують базових інгредієнта – молоко, цукор, кардамон, імбир, а все інше різноманітність інгредієнтів, так само як і способів приготування, нічого не змінює.

Інгредієнти:

Чай – міцний чорний Ассам, вироблений СТС-методом, гранульований.

Спеції – питання на мільйон доларів, оскільки склад спецій так само різноманітний, як регіональні та кліматичні відмінності. Стандарт – кардамон, імбир, гвоздика, чорний перець. З поширених – чилі, коріандр, мигдаль, шафран, мускатний горіх, чорний кардамон, корінь солодки, кмин.

Молоко незбиране або згущене з цукром, 1/3 – 1/5 частину. Є варіанти без молока.

Підсолоджувач за смаком. Білий цукор, або вже добре знайомий нам Демерара, інші коричневі цукру, сироп або мед. Добре підібраний цукор може підсилити аромат спецій.

Приготування:

Спосіб, який подобається нам, для двох чашок.

Для витримування пропорцій приготувати для суміші спецій з розрахунку на 24 чашки Масала Чаю:

  • 24 стручка зеленого кардамону;
  • 18 зерен чорного перцю;
  • чайна ложка анісу;
  • ½ Чайної ложки меленого імбиру;
  • ¼ Чайної ложки порошку кориці.

Змолоти в гриндере за 30 сек.
Залишки суміші зберігати в герметичній посудині.

Приготувати

  • 450 мл води і 150 мл молока;
  • 2 чайних ложки чорного чаю;
  • 1/2 чайної ложки готової суміші спецій;
  • 3 чайних ложки цукру, або за смаком.

  • У посудину на вогні влити воду, молоко і додати ½ чайної ложки суміші спецій.
  • У закипаюче молоко додати чай і цукор, добре розмішати.
  • Зробити вогонь мінімальним, дві хвилини контролювати, щоб не було повторного закипання молока.
  • Залити в чайник через фільтр.
  • Готове. Прекрасний колір, і дуже ароматний.

    Масала чай (Masala chai) — свойства, cостав, вред и противопоказания

    Користь

    У Масала Чаю в Індії стійка репутація володаря лікувальних, а іноді і чудових властивостей. Одна чашка в день вважається хорошим тоніком і профілактикою. Імбир, кардамон, кориця, гвоздика і чорний перець традиційно використовуються в Аюрведе для вирішення проблем з травленням. Зменшує позиви до нудоти. Покращує обмін речовин, нормалізує кров’яний тиск. Позитивно впливає на серцеву діяльність. Володіє протизапальними властивостями, підвищує імунітет. Хороший засіб проти простуди і закладеності носа.

    Попередження

    Як і всі продукти харчування, Масала Чай слід вживати в помірних кількостях. Основою чорного чаю є кофеїн, який може чинити негативний вплив на організм при вживанні у великих кількостях. Використовуйте чай без кофеїну в таких випадках.

    Оскільки в Масала Чай багато спецій, вагітним краще утримуватися від його вживання.

    Інгредієнти при вживанні в надмірних кількостях можуть створювати гормональний дисбаланс в організмі.

    Нагадуємо, що це загальна інформація, яка жодним чином не замінює кваліфіковане медичне думку. Завжди консультуйтеся зі спеціалістом або вашим власним лікарем для отримання додаткової інформації.

    #чай
    #масала