Кубинський кави – сорти, виробництво, рецепт приготування

Клімат Куби, так само як і інших островів Карибського регіону, виявився сприятливим для вирощування кави. Спочатку кавові дерева в цьому районі землі не росли. Вони були завезені на американський континент у XVIII столітті, звідки і поширилися по всіх довколишніх островах.

Кубинський кави не вважається кращим, проте відрізняється своєрідністю, з-за чого його можна зустріти у вигляді моносортів.

Відмітні особливості кубинського кави

На острові вирощують арабіку, яка не схожа на той смак, до якого ми звикли. Причина одна: кубинський клімат і фізико-географічні особливості, які не ідеальні для кавових дерев цього виду.

Нагадаємо, що арабіка воліє плоскогір’я, на висоті 1500-2300 м, денну температуру повітря +25 °C і трохи знижений атмосферний тиск. Саме такий клімат переважає на історичній батьківщині дерев виду арабіка – нагір’я Ефіопії.

Кубинський рельєф в основному плоский, а середня денна температура не перевищує позначку +30 °C. Кави тут вирощують на висоті 600-800 м. До цього слід додати, що, як і на будь-якому невеликому острові, на Кубі дме сильний вітер з моря. Завдяки комплексу перерахованих факторів кавові дерева на острові стали низькорослими, а смак напою з їх зерен зазнав істотні зміни.

Ось як впливають кліматичні і географічні особливості кубинського регіону на смак зерен арабіки:

  • менш ароматна;
  • відсутній кислинка або присутній в мінімальному ступені;
  • менш гірка (при середній обжарке).

Таким чином, традиційні смакові характеристики зерен арабіки в кубинському варіанті згладжені. З цієї причини кави на острові прийнято сильно обсмажувати, завдяки чому гірчинка все ж таки з’являється, а разом з нею – нотки тютюну, какао, додають каву з острова Куба оригінальний смак.

За змістом кофеїну кубинські зерна не поступаються арабикам з інших регіонів.

Сорти

Найвідоміший за межами Куби, в тому числі серед європейців, сорт – Серрано. Знижена кислинка і горчинка, трохи шоколадного і тютюнового аромату – все це властиво і цим зернам. Підходить для застосування в крапельних кавоварках, френч-преси, гейзери, воронках і турків.

Крім Серрано, на Кубі вирощують і інші сорти – Марагоджип, Туркино (за назвою місцевості), Тринідад (назва місцевості, але за межами Куби).

Як п’ють каву на Кубі?

Незвичайна не тільки кубинська арабіка, але і те, як її вживають самі жителі цієї країни.

Основні особливості:
  • 1. Якщо для експорту зерна піддають і середньої обжарке, то для локального вживання традиційно обсмажують дуже сильно. У чому не раз переконувалися подорожують по острову туристи.
  • 2. Прийнято використовувати гейзерні кавоварки. Хоча на плантаціях і в інших «природних» умовах варять і більш простим способом, в будь-якої ємності – у великих і маленьких гуртках, каструльках та інше.
  • 3. Кубинці люблять солодку каву і кладуть багато цукру. В оригіналі – тростинного.
  • Кубинский кофе – сорта, производство, рецепт приготовления

    Само собою, до кубинського кави напрошується логічне доповнення – кубинський ром. Такий рецепт, дійсно, існує, як і кави з коньяком, лікерами і амаретто. Однак на самому острові такий мікс не практикується.

    У будь-якому випадку цей кави варто хоча б спробувати приготувати за його оригінальність. Цілком можливо, що саме вам він сподобається.

    #кави
    #моносорт
    #рецепт