Країни виробники чаю — лідери з виробництва в світі чаю

10 країн виробляють більше 90 відсотків світового виробництва чаю, а саме: Китай, Індія, Кенія, Шрі-Ланка, Туреччина, В’єтнам, Індонезія, М’янма, Аргентина, Японія.

Китай – реактивний дракон

Сьогоднішнє лідерство Китаю стало результатом вражаючого середньорічного зростання на 6,5% порівняно з виробництвом 79 000 тонн в 1961 році. Китай виробляє, п’є, експортує. У найближчому майбутньому його лідерство в чайній галузі навряд чи піддасться сумніву. Це відбувається не само собою, а завдяки тому, що робить Китай Китаєм. Виробництво чаю з 2007 р. зросла більш ніж у два рази і пішло за астрономічні 2 млн. тонн. Трохи з меншою інтенсивністю зростали площі чайних плантацій. У ряді провінцій площі їх складають від 4 до 12% загальної території. 56 % плантацій (1 620 тис. га) обробляються за найсучаснішими технологіями. В країні 178 000 га органічних плантацій чаю.

Виробництво шести основних типів виробленого чаю по китайській класифікації виглядає так :
  • Зелений – 63,14%
  • Темний – 13,04%
  • Улуни – 11,37%
  • Чорний – 11,33%
  • Жовтий – 0,97%
  • Білий – 0,15%

Варто подивитися на китайські виробничі лінії у чайній промисловості – там все дуже серйозно. Також помітна тенденція до розширення виробництва елітних сортів поряд зі збереженням високого темпу звичайного виробництва.

Індія – все як і раніше

Індія зараз є другим за величиною виробником чаю в світі. Справи трохи допомагає те, що Індія є найбільшим у світі споживачем чорного чаю. Близько 80% чаю споживається всередині країни. В країні виробляються всі сорти чаю. Частка зеленого чаю складає менше 11%. Виробництво чаю досягло 1 325 050 тн в 2017-18 рр. У Північній Індії було вироблено близько 1 087 110 тн, в Південній – 233 650 тн.

В країні налічується близько 566 660 тис. га площ під виробництво чаю. На чолі виробництва чаю стоять штати Ассам (307 080 тис. га), Західна Бенгалія (140 440 тис. га), Тамілнад (69 620 тис. га) і Керала (35 010 тис. га). Чайна промисловість є другим за величиною роботодавцем в Індії, з 3,5 млн працівників, переважно жінок.

Страны производители чая — лидеры по производству в мире чая

Кенія – приклад для Африки

Кенія – з недавнього часу третій за величиною виробник чаю в світі, континентальний лідер, і єдина африканська країна, значима для світового виробництва чаю.

На відміну від Індії і Шрі-Ланки, де велика частина чаю вирощується на великих плантаціях, 90% чаю в Кенії проводиться на плантаціях близько 1 га, що створює певну напруженість у цій галузі. Чай займає центральне місце в економіці Кенії, його експорт становить 26% від загальної експортної виручки і близько 4% ВВП.

Замість укрупнення виробництва в Кенії вирішили інвестувати гроші в дослідження і розробку нових сортів чаю, які можуть мати більш високий урожай і більшу стійкість до мінливих кліматичних умов.

Кенійські райони вирощування чаю знаходяться у високогірних районах на заході країни, де кліматичні умови сприятливі для виробництва.

Велика частина виробленого в Кенії чаю – це чорний чай, використовуваний в купажах. Тим не менш, в останні роки в Кенії спостерігається особливий інтерес до виробництва нових видів чаю, зелених і білих. Кенія також є місцем розробки нових сортів чайного рослини, в тому числі чаю пурпурного.

Страны производители чая — лидеры по производству в мире чая

Шрі Ланка

Х’юстон, у нас проблеми

Четвертий лідер – Шрі-Ланка, в цьому році відзначила 150-річчя своєї чайної індустрії. Цейлонський чай – це світовий бренд, але вони відзначають ювілей не сказати щоб з великим оптимізмом. Зараз поставки чаю Шрі-Ланкою на світовий ринок не встигають за зростанням попиту на чай, своє звичне 3 – місце вона поступилася Кенії. Останні 50 років виробництво в Шрі-Ланці зростало, але низькими темпами – 0,8 відсотка, а її частка у світовому експорті скоротилася з 21 до 6 відсотків.

На виробництво чаю в 2017 році вплинула сильна посуха, за якою послідувало повінь. Є проблеми з ерозією і забрудненням грунту. Ну і уряд «допомогло», своїми рішеннями додавши проблем галузі використання добрив та організації праці. Залишається з сумом згадувати 1990 роки, коли Шрі-Ланка була світовим лідером. Порівняно з іншими лідерами країна обмежена в людських та земельних ресурсів, можливості для росту врожайності, підвищення якості та оптимізації виробництва. До того ж підростаюче покоління без ентузіазму відноситься до ручної праці на чайних плантаціях.

Залишається побажати ланкийцам успіхів у вирішенні проблем адже цейлонський чай не замінить ніщо, це абсолютно унікальна річ.

Щоб краще розуміти розстановку в чайному світі, подивимося дані 2016 року.

Частково офіційні, частково розраховані за прийнятою методикою, тут видно гігантський відрив лідера від всіх і півтори сотні років наполегливої роботи Індії, Кенії і Шрі-Ланки.

№1

Найменування

V, тн

Країна

V, тн

Країна

V, тн

1

Китай

2 414 802

16

Малаві

48 486

31

Ю/Корея

2 487

2

Індія

1 252 174

17

Танзанія

36 611

32

ПАР

1 818

3

Кенія

473 000

18

Мозамбік

33 389

33

Маврикій

1 353

4

Шрі Ланка

349 308

19

Руанда

25 628

34

Еквадор

1 334

5

Туреччина

243 000

20

Зімбабве

25 342

35

Болівія

1 251

6

В’єтнам

240 000

21

Непал

23 281

36

Азербайджан

1 016

7

Індонезія

144 015

22

Тайвань

13 018

37

Замбія

937

8

М’янма

102 404

23

Малайзія

11 300

38

Реюньен (Фр)

837

9

Аргентина

89 609

24

Ефіопія

10 806

39

Сальвадор

701

10

Японія

80 200

25

Лаос

7 300

40

Гватемала

558

11

Іран

75 000

26

Папуа – Н/Р

5 560

41

Бразилія

447

12

Бангладеш

64 500

27

Камерун

5 560

42

Мадагаскар

387

13

Уганда

63 322

28

Перу

3 307

43

Колумбія

145

14

Бурунді

52 701

29

ДР Конго

3 201

44

Чорногорія

100

15

Таїланд

52 619

30

Грузія

3 000

45

Малі

95

Віддаючи належне лідерам, можна визнати зусилля багатьох країн, насичуючих насамперед свій внутрішній ринок чаєм місцевого виробництва. Виробництво чаю визначається двома основними факторами – площею, на якій він вирощується, і врожайністю, але на такому величезному ринку шанс є у всіх.

До речі, трохи про маленьких лідерах

Є дані про виробництво на о. Сан –Мігель (Португалія) 73 тн і на Сейшельських островах 17 тн.
В Новій Зеландії з 1996 р. є великий виробник органічного чаю «Zealong», 40 га, близько мільйона чайних кущів. Враховуючи, що врожайність чайного гектара від 2 до 12 тн, а середня 2-5 тн, він цілком міг би поміститися в табличку. Але у них ще туризм, весілля, квіти, і немає амбіцій «наздогнати і перегнати».

У Бутані відомий виробник – «Samcholing Tea Estate», близько 40 га.

У Канаді точно є як мінімум один виробник чаю – «Westholme Tea Farm», на тихоокеанському узбережжі, о. Ванкувер. Органічний чай і туризм.

У Чилі чайна плантації «Salus» виробляє в невеликих кількостях до 200 сортів чаю.

У Німеччині є кілька невеликих експериментальних проектів з вирощування чаю.
Відомим виробником чаю є «Tschanara», розташована в 30 км від Кельна.

У Нігерії є кілька виробників чаю, в тому числі чайна плантація, що належить Lipton.

У США – багато невеликих чайних ферм, з найбільшою концентрацією на Гаваях.

У Великобританії ботанічний сад «Tregothnan Tea Estate» виготовляє чай.

Невеликі чайні ферми почали з’являтися по всій Шотландії. Першою була «Wee Tea Plantation». У 2016 році була створена «Асоціація шотландських виробників чаю». Звучить гордо, точно коли-небудь кинуть виклик Китаю.

#чай
#виробництво чаю