Кава в кемексе (Chemex) – що це таке і як в ньому заварювати

Яким тільки способом не готують каву в турці, в різних видах кави-машин, у френч-пресі, в гейзерній кавоварці, в аэропрессе, в чашці. Новий тренд, який прийшов до нас із США, – робити каву в кемексе. Естетично і незвично.

Що таке кемекс?

Сучасний кемекс схожий на скляний графін, що звужується до середини і розширюється догори і до дна. Сьогодні таке обладнання виготовляють у двох варіантах:

  • зі скляною ручкою;
  • з пластикових або дерев’яних елементом, обхоплюють колбу в її самому вузькому місці, для того, щоб гарячий скляний предмет можна було взяти рукою.

Кофе в кемексе (Chemex) – что это такое и как в нем заваривать

Кемекс (chemex) був придуманий в 1940-х роках Пітером Шлюмбомом, американським хіміком, для того, щоб швидко і акуратно приготувати кавовий напій. По всій видимості, на створення подібного винаходу його наштовхнула лабораторний посуд, що оточувала його в життя і необхідність готувати каву в лабораторних умовах. Винахід мало хороший комерційний успіх, а пан Шлюмбом, завдяки йому, став дуже багатою людиною.

Принцип заварювання кави в кемексе такий же, як і в інших способах, які передбачають екстракцію за рахунок пропускання гарячої води через каву і фільтр. Процес відбувається при звичайному тиску.

Суть процесу полягає в наступному:

  • 1. Перемелені зерна кладуться в щільний паперовий або лляної фільтр у формі воронки.
  • 2. Кава ретельно проливається водою 92-98 градусів °C.
  • 3. Завдяки низької пропускної здатності фільтра, кави знаходиться в гарячій воді протягом якогось часу (залежить від кількості кави та його помелу ), «завариваясь».
  • 4. Капає напій збирається в колбі кемекса.
  • Як ми бачимо, процес схожий на роботу краплинної кавоварки.

    Як робити каву в кемексе?

    Найважливіше і найскладніше для заварювання в кемексе – це помел. Якщо він буде занадто дрібним, то паперовий фільтр не зможе пропустити сформувалася рідину – в результаті вийде кавове болітце без можливості що-небудь виправити. Важливо: помел повинен бути великим.

    Що потрібно:

  • 1. Кава в зернах.
  • 2. Кавомолка.
  • 3. Кемекс і фільтр для нього.
  • 4. Вода – 92-98 °C.
  • 5. Електронні ваги для відмірювання кави і води.
  • Пропорція кави – 1 г на 17 мл води.

    У кемексе завжди готується певний обсяг напою. На порцію 300 мл напою треба взяти 18 г кави.

    Підготовка до заварювання передбачає такий алгоритм дій:

  • 1. Намолоти кави в необхідній кількості.
  • 2. Вставити фільтр в кемекс і акуратно пролити його невеликою кількістю гарячої води так, щоб він повністю змочити.
  • 3. Злити воду, що потрапила в кемекс.
  • 4. Висипати змелена кава у фільтр.
  • 5. Несильно струсити кемекс в горизонтальній площині для вирівнювання кави у фільтрі. Додатково нічого утрамбовувати або перемішувати не треба.
  • Для того, щоб зварити правильний кави, необхідно точно контролювати об’єм води і знати, скільки її налити. З цією метою, коли підготовчі дії будуть закінчені, кемекс слід поставити на ваги, після чого обнулити значення. Нагадаємо, що обсяг недистильованої води приблизно дорівнює її вазі, тобто 1 мл = 1 р.

    Кофе в кемексе (Chemex) – что это такое и как в нем заваривать

    Безпосередньо заварювання складається з 2 етапів:

  • 1. Предсмачивание.
  • 2. Заварювання.
  • Мета предсмачивания – пролити 1/5 запланованого обсягу напою (у нашому прикладі – 60 мл води), рухаючись по колу від зовнішньої сторони до центру, до стану, щоб весь кави занурився у воду.

    Далі слід зробити паузу 30 секунд. Готову каву почне стікати в колбу вже на цьому етапі.

    На другому етапі повільно, невеликий цівкою, на каву виливається залишилися 4/5 об’єму води (у нашому прикладі – 240 мл) за тим же принципом – від зовнішньої сторони до центру, по колу.
    Після того, як кава стече в колбу, фільтр обережно виймається і викидається, а отриманий напій розливається по чашках.

    Що виходить на смак?

    Ця кава наповнений більшою ароматикою, ніж кава з автоматичною кава-машини.

    Смак у чому визначається тривалістю екстракції. Загальне правило: чим довше вода стикається з кави, тим більш міцним і гірким він виходить. На тривалість екстракції можна впливати, зменшуючи величину помелу. Залежність обернено пропорційна: чим дрібніше помел, тим довше екстракція. І навпаки. Тут є з чим поекспериментувати.

    Крім того, смак кави значно змінюється, якщо використовувати такий спосіб: основний обсяг лити не повністю, а проливати по порціях, наприклад по 50 мл, після чого почекати, коли кава «скапает», потім знову долити 50 мл і так далі.

    Мінус розглянутого в даній статті способу приготування полягає в тому, що в кемексе готують великий обсяг кави. Скажімо, 1 чашку на 150 мл таким чином заварити не вийде. У цьому випадку у фільтрі не буде створена необхідна температура і кави вийде недоэкстрагированным – буде мати травний, сінний смак.

    #кави
    #кемекс
    #спосіб приготування