Кава Робуста

Робуста кофеКавових дерев є в природі безліч, і класифікувати їх досить важко. Існує понад вісімдесят видів дерев, плоди яких ми називаємо кави. Вони бувають як карликовими, так і дуже високими — понад 10 м. найпоширенішими вважаються Coffea Arabica (Арабіка) і Coffea Canephora (Робуста).

Слід також поділяти терміни сорт кави і вид кави. Неправильно буде називати Ліберіку, Робусту, Арабіку або Ексцельсу сортом кави, так як це назва дерева, це вид дерева, кожен з яких має свої сорти.

Робуста – це кава, який вважається другим за популярністю серед любителів таких напоїв. І це навіть у тому випадку, що він значно поступається улюбленої всіма арабіці за смаковими якостями. Арабіка є дуже м’яким і ніжним напоєм, а робуста навпаки – міцний, грубий і навіть трохи гострий. Робуста має специфічний смак. Кава Робуста має прозору консистенцію, коли Арабіка дає маслянистий і густий напій.

Арабіка дає кави невелику кислинку, а ось Робуста – гіркота, яка є дуже виразною. Але Робуста має особливе достоїнство, яке і дає цього напою друге місце в кавовій індустрії – він дуже міцний, має від 1 до 2,5% кофеїну. Цей напій незамінний для тих, хто любить міцний гірку каву.

Смак кави з Робусти досить сильний і міцний, але якщо змішати його, наприклад, з Арабікою, то можна пом’якшити гіркоту і зробити його трохи пікантним.
Ще важливо знати, що саме з Робусти роблять розчинну каву, який під час обробки значно пом’якшується. Хоча є багато людей, які зовсім не хочуть прибирати гіркоту, а віддають перевагу саме такий міцний напій. Але, в основному любов до такої кави пов’язана не з ароматом або смаком, а з його насиченістю кофеїном, який досить бадьорить і наповнює енергією.

Втім, Робуста – це не сорт кави, а різновид кавового дерева. А кавові зерна вже отримали назву від дерева, на якому вони виросли. Робустовое дерево переважно невеликого розміру, трохи схоже на кущ, хоча в диких умовах може досягати 10 м. Але якщо виростають високі дерева, то зрозуміло, що для промислового використання Робусту обрізають, тобто кавове дерево вирощують у формі невеликого деревця. Цей вічнозелений чагарник і довговічний. Таке дерево неймовірно красиве, особливо коли цвіте, тому що квітки звичайно рожевого кольору, а листя великі і широкі. Самі ж плоди можуть бути як коричневі, так і зелені, але іноді бувають сіруватого кольору. Плоди округлої форми, в основному 0,8-1,5 см у довжину, шкірка дуже міцна, а насіння оточені сіро-зеленої толстоватой пергаментною оболонкою.
Робуста кофе

Особливості розведення дерев кава Робуста

Батьківщиною Робусти вважається Африка, точніше Конго, хоча в наш час таку каву вирощують також в інших країнах, де теплий і досить вологий клімат. Найбільшим виробником цього сорту кави є В’єтнам. В цій країні найбільш сприятливий клімат і створені всі умови для вирощування Робусти. Хоча цей сорт дуже вибагливий до погодних умов, у порівнянні зі своїм соратником Арабікою. Дерева Робусти ростуть на рівнинах і висота над рівнем моря повинна бути незначною. Таким чином, на високих плантаціях в основному вирощують Арабіку, а Робусті виділяють вже решту території.

Така кава вирощується в тих місцевостях, де Арабіка просто загине, і немає сенсу її вирощувати. Коливання температури для цього дерева практично не мають значення, вологість також ніяк не вплине на врожай. Ще важливим моментом є те, що Робуста дуже стійка до хвороб і шкідників, а також легко розмножується шляхом укорінення живців. Догляд за цими деревами також не складуть ніяких труднощів.
Завдяки своїй стійкості і порівняно недорогого догляду, Робуста є недорогим кави. Навіть при такій низькій ціні кави, Робусту вигідніше вирощувати, ніж Арабіку.

Багато кавових сумішей робляться з додаванням Робусти. Саме вона дає цього напою якусь гіркоту і робить каву міцним. Робуста дуже затребуваний кави на світовому ринку. Якщо б не використовувався цей сорт, то ми б ніколи не знали, що таке підбадьорливий і міцну каву.
Повна назва дерева Кавове Дерево Кане Робуста (Coffea Canephora). Кава з цього дерева менш ароматний і більш міцний, ніж Арабіка. Але, в поєднанні з іншими кавовими напоями створює підбадьорливий ефект, за рахунок вмісту великої кількості кофеїну.

Відмінності від Робусти Арабіки

Робуста трохи поступається Арабіці, але без цього кава ніяк не обійтися в кавовій індустрії. Був такий історичний факт – в XIX столітті численні плантації Арабіки були знищені іржею, а здебільшого була посаджена саме Робуста, яка дуже швидко прижилася. Після цього таку каву вирощують у Східній та Центральній Африці, Південно-Східній Азії та Бразилії. Велика кількість опадів не так впливають на врожай Робусти, як на арабіку, також вона стійка до температурних перепадів, тому вирощувати її не так складно. Робуста виживає навіть при дуже високій температурі повітря, хоча оптимальним для неї вважається 25-30 градусів. Догляд за нею дуже простий, не вимагає додаткових коштів, при цьому врожайність завжди висока.

Що стосується самих дерев, то вони ростуть дуже нерегулярно. Дозрівають плоди також довго, близько 10-11 місяців, після появи квітки. Колір плоду змінюється від світло-зеленого до червоного, іноді навіть до темно-малинового. В основному урожай збирають вручну, тільки в Бразилії, де рівна місцевість, для збору плодів використовують техніку. Зерна Робусти маленькі і округлі. Якщо порівняти врожайність, то з гектара Робусти виходить набагато більше, ніж Арабіки. Ці кавові зерна містять 8% ароматичних масел і 3% кофеїну. Робусту завжди використовують у сумішах, щоб додати каву фортеці. З Робусти виготовляють розчинну каву. Але, коли переробляються зерна, то такий надто різкий смак Робусти трохи пом’якшується. Італійці додають такий міцний кава еспресо, з-за чого виходить більш стійка і щільна піна.