Кава по-польськи – особливість напою, рецепти

Польща не відноситься до «кавових» країн: кава популярний приблизно настільки ж, наскільки і чай. Цей напій тут ніколи не був культом, тому, коли справжні любителі і знавці чують про каву по-польськи, вони дивуються і згадують відому жарт про те, що польський – це будь кави, який розспівуєтсья росіянами і німцями одночасно. Проте питання залишається відкритим: як же п’ють каву поляки?

Польський кава на молоці

Сучасні поляки п’ють каву так само, як і ми – варять у турці, використовують кава-машину або різні інші типи кавоварок. У польських кав’ярнях подають звичайний еспресо або будь-які інші варіанти на його основі. Якогось традиційного способу приготування, який зберігався століттями, як, наприклад, в арабських країнах, у Польщі не існує.

Однак люди, що відвідували польських родичів у 1980-х роках, розповідають, що в місті можна було зустріти такий спосіб приготування кави:

  • 1. Спочатку доводили молоко до кипіння.
  • 2. Насипали ложку кави в чашку.
  • 3. Заливали кави гарячим молоком.
  • 4. Накривали чашку блюдцем.
  • 5. Давали настоятися 3-5 хвилин.
  • 6. Розмішували і давали осісти суспензії.
  • Виходить дуже молочний кави, який при бажанні можна додати цукор.

    Сучасний варіант кава по-польськи

    Сьогодні, коли говорять про польською кави, мають на увазі той спосіб, який був описаний вище. Як 40 років тому, так і зараз, поляки часто не обтяжують себе тривалої варінням кавового напою, а його приготування зводять до заварювання в чашці.

    Спробуйте такий популярний рецепт кави по-польськи:

  • 1. Намелите арабіку або робусту (або їх суміш) дрібно.
  • 2. Закип’ятіть воду в чайнику.
  • 3. Налийте в чашку окріп на 1 хвилину, щоб вона прогрілася. Вилийте воду.
  • 4. Насипте ложку кави в чашку. Якщо хочете отримати міцний напій, то скористайтеся великий десертною ложкою.
  • 5. За бажанням додайте цукор.
  • 6. Ще раз доведіть воду в чайнику до кипіння.
  • 7. Залийте в чашці 150 мл окропу (95-98 градусів С).
  • 8. Накрийте чашку блюдцем і дайте настоятися 3-5 хвилин.
  • 9. Розмішайте і дайте суспензії осісти.
  • У такий польський кави можна додати вершки і отримати «білий кави» – kawa biała.

    Щоб зробити напій ще більш цікавим, рекомендується заздалегідь збити вершки. Для цього:

  • 1. Візьміть холодні 20% вершки.
  • 2. Налийте у відповідну ємність і збивайте міксером або віночком протягом 3-5 хвилин.
  • 3. Коли вершки почнуть рясно піниться, збивання слід припинити, інакше вийде масло.
  • Такі вершки можна викладати в польський кави ложкою, якщо вийшла потрібна консистенція. Або вилити звичайним чином, якщо якість вершків не дозволило досягти належного результату.

    Кофе по-польски - особенность напитка, рецепты

    Яку б варіацію польського кави ви не готували, його головною особливістю є заварювання в чашці. Хороший варіант в тих випадках, коли іншої можливості приготувати напій немає.

    #рецепт
    #кави