Кава по-кіпрський – особливість напою, рецепти

Кава тут традиційно воліють більше, ніж чай, і навіть готують його по-своєму, по-кіпрський.

П’ють каву вдома і в кав’ярнях. Останні представлені численними закладами, починаючи від великих, у яких можна перекусити, і закінчуючи зовсім маленькими, на 1-2 столика, які працюють при багатьох магазинах і знаходяться в крокової доступності.

Що таке кава по-кіпрський?

У тому, що кава так популярний на Кіпрі, немає нічого дивного. Острів понад 300 років перебував під владою Туреччини, в якій цей напій був надзвичайно поширений. З Туреччини ж був узятий і кіпрський спосіб приготування.

Те, що називають кава по-кіпрський є не що інше, як всім відомий каву по-турецьки, який готується в турецькій ж джезві – турці. Відмінності – виключно в нюансах.

Як готують каву на острові?

Якщо говорити про традиційному способі, то кава на Кіпрі готують, як і в східних країнах, на піску. Турку використовують виключно мідну. А ось гарячу воду беруть, що і відрізняє кіпрський варіант від всіх інших.

Кофе по-кипрски - особенность напитка, рецепты

Спосіб приготування наступний:

  • 1. Покладіть в турку 1 або 2 ложки перемелених зерен (з розрахунку на одну чашку).
  • 2. Залийте каву гарячою водою (90 градусів).
  • 3. Добре перемішайте.
  • 4. Поставте на плиту для нагрівання. Так як гаряча вода спочатку, власне, «варка» займе зовсім мало часу – до 30 секунд.
  • 5. При першому підйомі пінки зніміть турку з плити і налийте каву в чашку приблизно на половину її обсягу.
  • 6. Поставте турку знову для нагрівання.
  • 7. При другому підйомі пінки, дозвольте їй піднятися до краю, після чого зніміть турку з плити і відразу ж, не перемішуючи, долийте залишився кави в чашку.
  • Завдяки двухэтапному розливу, а також тому, що в перший раз кава по-кіпрський майже доводиться до кипіння, але не кип’ятити, в чашці вдається отримати гарну щільну пінку, що покриває всю поверхню.

    Якщо ви експериментуєте в пошуку смачної кавової пінки, кіпрську традицію приготування неодмінно варто спробувати. Тільки пам’ятайте, що на якість пінки впливають і інші фактори: сорт кави, її якість і кількість, а також розмір чашки.

  • 1. Якщо говорити про сорт, то кращу пінку дає робуста. Оптимально для кіпрського напою використовувати її в суміші з арабікою.
  • 2. Проста істина: міцніше кави – апетитніше пінка.
  • 3. Кавова чашка не повинна бути великою і не повинна розширюватися догори, як чайна: у такій чашці отримати якісну пінку неможливо, який би кави не використовувався і яким би спосіб він не готувався.
  • На закінчення відзначимо, що кіпрський кави схожий на еспресо, так як час екстракції кофеїну та інших речовин з перемелених зерен в обох випадках становить близько 20-25 секунд (хоча принцип заварювання різний). Це дозволяє забрати з кави все швидкоплинне і ароматне. Коли ж ми варимо традиційний каву в турці з холодною водою протягом 3-5 хвилин, то в результаті отримуємо більш грунтовний і «обтяжений» напій, близький до арабського варіанту.

    #кави
    #рецепт