Кава по-баварськи – рецепт, склад, інгредієнти, як готувати

Існує кілька рецептів «кава по-баварськи». Бариста під цією назвою розуміють напій, приготований на основі еспрессо, шоколаду та цитруса. Але набагато частіше під «кава по-баварськи» мають на увазі охолоджений десерт з тими ж базовими інгредієнтами, смачний, і калорійний.

Кава по-баварськи від бариста

Якщо говорити просто, то кава по-баварськи, який іноді помилково називають французьким, – це еспресо, з шоколадним сиропом. Для приготування 1 порції якого потрібно:

  • шоколадний сироп – 15 мл;
  • вода;
  • еспресо;
  • лимон;
  • тертий шоколад.

Подається напій по-баварськи в склянці «рокс». Кінцевий обсяг, таким чином, буде визначатися тим, якою саме рокс є в розпорядженні – великий або менший. Припустимо, що це буде стандарт – 250 мл

Кофе по-баварски - рецепт, состав, ингредиенты, как готовить

Краще всього готувати каву по-баварськи в молочнику або питчере, але підійде і будь-яка інша посуд схожої форми.

Приготування:

  • 1. Налийте в пітчер шоколадний сироп.
  • 2. Додайте 150 мл гарячої води (80 °C).
  • 3. Зробіть еспресо кава-машині або просто заздалегідь зваріть каву аналогічної фортеці на плиті.
  • 4. Додайте каву до попередніх інгредієнтів.
  • 5. Відріжте часточку лимона і покладіть її в склянку.
  • 6. Налийте одержаний американо з сиропом в склянку.
  • 7. Зверху посипте тертим шоколадом.
  • Додатково склянку можна прикрасити часточкою лимона. Кава по-баварськи готовий.

    Це цікавий напій: легкий, зі смаком кави та шоколаду, солодкий, з освіжаючої ноткою лимона. Його можна робити менш легким, наприклад, додавши подвійний еспресо або зменшивши кількість води. В останньому випадку не забудьте пропорційно зменшити кількість сиропу, так як це досить солодкий продукт. Шоколадний сироп можна замінити кленовим: смак буде зовсім іншим.

    Наведений рецепт не догма, а лише загальний начерк. Експериментуйте, щоб стати справжнім профі в кавових напоях!

    Кава по-баварськи у вигляді десерту

    Кавовий десерт по-баварськи є ускладненою версією попереднього рецепта. У ньому також зустрінеться кава і шоколад, тільки останній – у вигляді лікеру з відповідним смаком. Приготування його більш складний і тривалий, але кінцевий результат вартий того.

    Десерт по-баварськи подається у креманках, але це можуть бути і рокси, і келихи для мартіні – будь-яка аналогічна посуд з широким верхом. Рецепт розрахований на 4 порції по 250 мл кожна.

    Потрібні такі інгредієнти:

    • кава – 200 мл;
    • молоко – 0,4 л;
    • яєчні жовтки – 6 шт;
    • цукрова пудра – 125 г;
    • желатин – 30 г;
    • цукор – 100 г;
    • вершки 30% – 300 мл;
    • вода – 0,5 л;
    • кавовий лікер – 60 мл;
    • апельсини – 1-2 шт.;
    • шоколадна крихта.

    Спочатку необхідно приготувати основу десерту по-баварськи. Ось як її робити:

  • 1. Зваріть каву звичайним чином. Якщо ви використовуєте каву машину, то буде достатньо 4-5 еспресо. Для більш міцного десерту кількість кави можна збільшити.
  • 2. Підігрійте молоко до 60 °C. Змішати з кавою. Відставте на час.
  • 3. Відокремте яєчні жовтки від білків.
  • 4. Додайте в каструлю з жовтками цукрову пудру і поставте її на водяну баню.
  • 5. Збийте жовтки, поки маса не почне біліти.
  • 6. Додайте в каструлю раніше приготовлену суміш молока з кавою.
  • 7. Постійно помішуючи, прогрівайте на водяній бані ще 2 хвилини.
  • 8. Приготуйте желатин: залийте порошок 100 мл холодної води. Витримайте 1 годину для набухання. Нагрійте, не доводячи до кипіння, постійно помішуючи, до розчинення. При необхідності процідіть.
  • 9. Або скористайтесь розчинним желатином (на 100 мл води).
  • 10. Змішайте кавово-яєчну масу з желатинової.
  • 11. Додайте лікер, перемішайте.
  • 12. Розлийте по креманках або в інший посуд, яку використовуєте, залишивши зверху місце для збитих вершків.
  • 13. Приберіть креманки в холодильник на 3-4 години.
  • Залишилося найпростіше – приготувати сироп для десерту по-баварськи. Ось як його робити:

  • 1. Вичавіть сік з апельсинів. Натріть на тертці цедру.
  • 2. Розбавте залишилася водою.
  • 3. Додайте цукор і нагрівайте на повільному вогні до прозорості.
  • 4. Додайте цедру і продовжуйте варити, поки сироп не стане досить густим.
  • За 30 хвилин до подачі вийміть креманки з холодильника. Збийте вершки протягом 3-5 хвилин міксером або віночком до стану повітряного крему. Головне – не перебити, інакше може вийти масло і вода.

    Викладіть збиті вершки зверху в кожну креманку. У цьому місці рецепта трохи фантазії не завадить. Полийте зверху сиропом. Посипте шоколадкою крихтою (помірно). Кава по-баварськи у вигляді десерту готовий.

    Як і в першому рецепті, тут також можна експериментувати. Наприклад, обійтися без алкоголю, додавши, як і в напої, шоколадний сироп. Зверху десерт можна додатково присмачити горіхами, шматочками апельсина або кокосовою стружкою.

    #кава
    #рецепт