Кава Макіато (Macchiato) — що це таке: рецепт приготування

Як тільки справа доходить до напоїв на основі кави з молоком, можна помітити, що в різних джерелах існують значні різночитання в назвах, способи приготування та інгредієнти. З одного боку, має місце похвальне творче розмаїття, з іншого боку інколи не можна зрозуміти, про що йдеться, або отримати не те, що хотіли.
Можна уточнити у батьків – засновників, італійців, там-то вже обов’язково точність і порядок, precisione e l ordine. Ага, дивимося – «…який би кави ви не попросили в Генуї, до обіду це буде капучіно», ні, не те, «… так, це робиться ось так, але це в цьому кафе, щодо решти Італії я не впевнений», чудово.

Ось! – «Le differenze tra Latte Macchiato, Caffè Latte e Cappuccino»! Воно! Зараз! «… три класичних напою, тисяча інтерпретацій. Одна з тем, часто обговорюваних у каву, стосується відмінностей між Кави Латте і Латте Маккіато – відмінності, які повинні бути чіткими та легко идентифицируемыми, але які часто розмиті, оскільки ці типові напої для бару виявляють різні інтерпретації в різних італійських регіонах…». Еее, як це, тисяча інтерпретацій, в якому сенсі? Ми що, рано чи пізно натрапимо на рецепт Маккіато по –килиманджарски? «Залийте 50 мл майонезу, подивіться на молоко і подумайте про каву?» Ні? Ну добре, заспокоїли, grazie, signori.
Загалом, хаосу з цією тисячею інтерпретацій ми не додамо, порядку теж, нате вам наше бачення, його є у нас.

Еспресо пили без молока. Ну, майже без молока, тому що іноді в еспрессо його додавали для пом’якшення, ложечку-другу. Воду ні в жодному разі, напій тут же обізвуть «американо» і не без задоволення додадуть, що це, по суті, емульсія. Для зручності офіціантів еспресо з додаванням молока позначали плямкою молочної піни. «Маккіато» – «плямистий», ось і вся етимологія. З часом з’явилися варіанти, де плямочка молочної піни повністю накрило еспрессо, і це було здорово. Потім спробували заливати еспресо у збите молоко з піною, і знову вийшло дуже непогано, але з назвами…

В Америці порядок залізною рукою навів «Старбакс» – меню зобов’язувало – назва, опис, фотографії, схеми. Версій «Плямистого» дві – Еспресо і Латте Макіато Макіато, а склад і розташування інгредієнтів виглядають так

Кофе Макиато (Macchiato) — что это такое: рецепт приготовления

Еспресо Макіато

Еспресо Макіато, він же Сaffè Macciato подекуди в Італії, використовується як лайт-варіант еспресо для другої половини дня, або середній по фортеці напій між еспресо і капучіно для ранкового вибору. З молочних напоїв на основі еспресо тут найвище співвідношення на користь кави. Мова не йде про розведенні або змішуванні, ви повинні отримати один елемент з межею іншого, молоко пом’якшує, але ні в якому разі не пригнічує смак кави.

На еспресо, приготоване за звичайним способом, виливаються 1 – 2 ложки підігрітого до 60-66⁰ збитого молока і піни. Подається у скляних або керамічних демитассе («половина чашки») – чашках на 60-90 мл, у них також подають каву по-турецьки та еспресо.

Для домашнього приготування, при відсутності можливості приготувати еспресо, італійці рекомендують готувати 60 мл міцної кави в «Мока»

Налаштування напою, з італійського рецепта, можна комбінувати від одного до всього відразу:
  • після заливки еспресо можна додати близько 15 мл солодкого сиропу, найбільш популярні аромати ваніль, карамель і шоколод;
  • на готовий напій додати ложку збитих вершків;
  • готовий напій прикрасити тертим шоколадом;
  • додати корицю в молоко, якщо використовуються вершки – в них.

За мускатному горіху, імбиру і кардамону – індивідуальні переваги.

Кофе Макиато (Macchiato) — что это такое: рецепт приготовления

Еспресо Макіато п’ють в різний час дня, вранці зазвичай з круасаном або булочкою.

Латте Маккіато

Упор на молоко, а не на каву.

Щоб зробити Латте Макіато, у вас повинна бути хороша кофемашина, хороший кави і незбиране молоко, є така італійська жарт з долею правди. Щільність жирного молока вища, ніж щільність кави, яка, в свою чергу, вище, ніж щільність молочної піни. Як це прийнято у рідин, у такому порядку вони і розташуються, рахуючи від дна. В напої, поки він не почне остигати, чітко видно три шари.

Молоко необхідно з жирністю більше 3%, температура 4⁰С. Також використовуються соєва, рисове і безлактозное молоко для вегетаріанців і людей з лактазною недостатністю, правда з ними важче отримати ідеальну піну, яка повинна бути більш об’ємною, ніж у Еспресо Макіато.

  • 1. Збити молоко (160-180 мл) капучинатором кавоварки в питчере до 60-66⁰С або до стану «рука не терпить» при дотику до дна, подальший нагрів небажаний.
  • По досягненні ідеальної піни дном пітчера можна двічі пристукнуть по столу, що допоможе розділитися піні і молоку.
  • Кофе Макиато (Macchiato) — что это такое: рецепт приготовления

  • 2. Приготувати 1-2 еспресо в кавомашині, розмішати до кави цукор у запланованій кількості.
  • 3. Залити молоко в прогрітий товстостінний високий келих.
  • 4. Дуже повільно і рівномірно вилити еспрессо в молочну піну по центру для створення плямочки. Буває, що використовують спинку ложки для уповільнення заливки.
  • Кофе Макиато (Macchiato) — что это такое: рецепт приготовления

    Отримання першокласного Латте Макіато вимагає наполегливості і практики, у бариста він не входить в число самих простих, і перші невдачі не повинні вас бентежити.

    Латте Макіато ідеально підходить для полдников замість класичного чаю, компанію йому складають випічка, десерти і мигдальний паста.

    Варіант Латте Макіато для дітей – до 15 мл кава і молоко до повного келиха.

    На закінчення повернемося до того, з чого починали. В інтернеті ви зустрінете відео, де ентузіасти роблять Латте, Капучіно або щось з кавою та молоком, а ролик має назву «How to make Latte Maciato». Друзі, кавовий світ демократичний, визнає свободу слова і дії, згадайте хоча б італійську «тисячу інтерпретацій». Ми теж інтерпретували, як могли, не судіть нас строго.
    З курйозного – з Макіато пов’язана гучна історія, коли пара, яка замовила еспресо і макіато, отримала в кафе рахунок на 2 євро 20 центів. Італійців, які звикли до кави за 1 євро, обурила націнка в 20 центів за молоко. Історія вилилася в фейсбук з сотнями коментарів за і проти. Те, що в меню все-таки була вказана ціна 1,20 євро за Макіато, зрештою розрядило ситуацію.

    Все-таки ми з ними дуже різні, і в каві різниця поки що не в нашу користь. Головне вони розуміють – «Це може здатися чимось даремним, але повірте, це не так – цим маленьким моментом справжнього смаку ви можете змінити день людини». До речі, це саме про Макіато сказано.

    «… quel piccolo momento di vero gusto, riesci a cambiare la giornata di una persona». Нас це теж зачепило. Ну, може, ми і не такі різні.

    #кави
    #рецепт