Кава капучіно і його приготування в домашніх умовах

Кофе капучино и его приготовление в домашних условияхЩо ж таке капучіно? Це міцний кавовий напій з кремовою шапкою або збитими вершками.

Якщо хочете приготувати таку каву з допомогою професійної кава-машини, то вам просто потрібно підставити чашку під носик, підключити ємність з молоком і вибрати програму «капучіно».

Зміст:

  • Тонкощі приготування
  • Основні різновиди
  • Сучасний погляд на капучіно
  • Капучіно з корицею
  • Кава капучіно з шоколадом
  • Відео рецепт

Кофе капучино и его приготовление в домашних условиях

Тонкощі приготування

Можна приготувати капучіно і напівавтоматичним способом. Для цього необхідно приготувати в кава-машині звичайний еспресо і налити його у велику чашку. В посудину, де молоко, треба покласти насадка панарелло – це носик, з якого йде пара, потім спінити молоко і акуратно викласти піну в чашку з еспресо.

Щоб приготувати капучіно не автоматичним способом, треба зварити в турці кава еспресо. На маленькому вогні підігріти молоко і під час підігрівання постійно збивати віночком або міксером. Тільки треба дивитися, щоб молоко не закипіло, тоді вийде густа піна. Цю піну перекласти в чашку з кавою.

Є ще один спосіб приготування капучино. Для початку потрібно зварити міцну каву. Потім збити жирні вершки або купити готові в балоні. Викласти вершки на каву, а зверху посипати тертим шоколадом, горіхами або корицею.

Головне в приготуванні капучіно:

  • кава повинна потрапляти тільки піна з молока, а не саме молоко;
  • цукор в цей напій слід класти тільки після того, як викладена піна;
  • якщо ви любите додавати в каву лікер або ром, то їх вливають до піни, а корицю, шоколад або горіхи – на піну;
  • молоко для збивання потрібно брати тільки натуральне, так як молоко з сухого молока або тривалого зберігання не дає необхідної піни. Жирність молока повинна бути 2-4%, а вершків – 20-30%.

Кофе капучино и его приготовление в домашних условиях

Основні різновиди

Капучино – це кава з молоком у певних пропорціях. Існують різні види кави з молоком, тому капучіно – це не єдиний такий напій.

Прикладом такої кави є Caffee Macchiato – це еспресо з «плямою» спіненого молока. Так як молочної піни використовується дуже маленька кількість, то смак еспрессо є домінантним, а піна тільки пом’якшує гіркоту.

Latte Macchiato – це також кава з молочною піною, тільки в цьому варіанті домінантою вже є саме молочна піна, а еспресо додається дуже мало.

Капучіно відбувається з Італії з XVI століття. Свою назву цей напій отримав від назви форми ченців. В цей час ченці Капуцини носили довгі чорні ряси, а зверху одягали білий капюшон. Саме із-за такого контрасту білого і чорного, напій і отримав свою назву. Існує думка, що пряма участь походженням до кави капучіно має чернець Марко д’авіано, який ставився до чернечого ордену капуцинів.

У середньовіччі чорний кава вважався диявольським напоєм, так як мав бадьорить ефектом і потягом до себе. Тому, щоб пом’якшити ці властивості, почали додавати «райські» теплі вершки. Ще однією причиною створення капучіно була ціна. Так як кава був дуже дорогим, а все, що вирощували ченці своїми руками, також цінувалося, то почали його розбавляти.

У ті часи просто розбавляли кава з молоком або вершками, а вже потім нагрівали на вогні.
Кофе капучино и его приготовление в домашних условиях

Сучасний погляд на капучіно

В наш час приготування такого напою більш досконале. В 1855 році була зроблена перша кава-машина. З того часу і почали робити справжній капучіно. В 1950 році цей напій завоював свою популярність уже в усьому світі. Спочатку капучіно – це був напій, який становив 90 мл: 1/3 чашки був кави еспрессо, 1/3 чашки – молоко і 1/3 – молочна піна. Але, зараз такий каву готують зовсім в інших пропорціях і наливають в обсязі 150-180 мл Часто барісти роблять малюнки на спіненому молоці, ніж роблять такий напій не тільки смачним, але і красивим.

Використовуючи різні техніки наливання, капучіно буває чорним і білим. Чорний капучіно готуватися, вливанням спочатку каву, а вже потім молочної піни. Для приготування білого капучіно міцну каву вливається в чашку після молока. З-за того, що процес приготування зовсім інший смак напою з-за цього зовсім не змінюється. Можна додавати різні лікери, роми та сиропи. Також можна посипати зверху тертим шоколадом, корицею, мускатним горіхом або іншими добавками.

Кава капучіно – це італійський напій, який з’явився в XVI столітті, але в наші дні такий кави став популярним у всьому світі. Ніхто досі не знає точно, чому ж ця кава має назву капучіно. Але існує версія, що він отримав свою назву від монахів капуцинів. Як вже говорилося раніше, кава був дуже дорогим напоєм, але ченці його дуже любили, тому почали розбавляти його з молоком. Ще є багато версій щодо походження кави капучіно, але жодна з них не підтверджена.

Сам кава готується на основі кави еспрессо, молока і молочної піни. Якщо правильно підібрати сорт кави, то і капучіно вийде ніжніше і запам’ятається на довгий час.

Приготувати кави капучіно в кава-машині не буде складно, але як зробити цей напій без різних пристосувань?

Капучіно з корицею

Інгредієнти:

  • вода – 100 г
  • мелена кава – 2 ч. л.
  • молоко – 100 г
  • мелена кориця – 1 ч. л.

Для початку потрібно налити в турку воду і насипати туди каву. Поставити турку на вогонь і варити, не доводячи до кипіння. Молоко також нагріти, не доводячи до кипіння, і потім з допомогою френч-преса, зробити щільну піну з молока.

У приготовлену чашку налити готовий еспресо (десь 1/3 чашки) і зверху акуратно викласти молочну піну. З допомогою сита, посипати кави корицею.
Кофе капучино и его приготовление в домашних условиях

Кава капучіно з шоколадом

Інгредієнти:

  • мелена кава – 2 ч. л.
  • вершки – 200 г
  • вода – 120 мл
  • тертий шоколад – 1 ч. л.
  • цукровий пісок – 1 ч. л.

Для того, щоб правильно зварити еспресо, потрібно залити каву водою і поставити турку на вогонь, довести до кипіння, тільки не кип’ятити і зняти з вогню. Потім, коли пінка вляжеться, знову поставити на вогонь. Такі дії повторити 4-5 разів.

Вершки потрібно поставити на вогонь і нагрівати на протязі 30 секунд. Потім ретельно збити вершки міксером. У чашку налити кави еспрессо, а зверху акуратно викласти вершки. Додати в капучино цукор і посипати зверху тертим шоколадом.