Жовтий чай з Єгипту — властивості та застосування чаю Хельба

Незвичайний бобовий

Поговоримо про досить рідкісному випадку присутності у чайній сім’ї представника сімейства бобових. Trigonélla foénum-graécum, в миру Чаман, Шамбала, Фенугрек, Грецьке сіно, Верблюжа трава, Пажитник грецький, Пажитник сінної. Таку кількість назв пов’язано з широким природним розповсюдженням рослини від Південної Європи до Індії, і його наступною культивацією в Азії, Африці і Латинській Америці.

Невисоке (до 70 см) рослина звернуло на себе увагу людей ще в давнину. Довгі (близько 10 см) стручки містили гіркі насіння гірчично-жовтого кольору, форми близької до ромбовидної, з смужками, розміром близько 5 мм. Хороша звичка давніх пробувати все зростаюче на зуб, в сушеному вигляді і заварювати, все що можна заварити, дозволила швидко виявити різноманітні корисні властивості насіння. Сліди їх в людському побуті з’являються з 4000 р. до н. е.., насіння пажитника були виявлені в гробниці Тутанхамона, а в стародавньому Римі пажитник згадується в настанові з годівлі великої рогатої худоби разом з конюшиною і вікою.

У I столітті н. е. в Галілеї пажитник був одним з основних продуктів харчування.

Єгипетські лікарі, грецькі (Гіппократ) і римські лікарі, арабські медики (Ібн Сіна), бенедиктинським ченці, індійські і китайські фахівці, американські колоністи використовували рослину при лікуванні багатьох захворювань, ран, опіків, абсцесів, і т. п.

Культивація пажитника не представляє особливої складності, насіння проростає за 6-7 днів. Найбільшим виробником пажитника є Індія, близько 80% його виробництва зосереджено в штаті Раджастхан.

Желтый чай из Египта  — свойства и применение чая Хельба

Пажитник використовується в кухнях різних країн, як трави (сушені або свіжі листя), спецій (насіння) і овочів (свіже листя). У його складі білки і вуглеводи, калій, фосфор, магній, залізо, кальцій, вітаміни А, С, В1, В2, РР, фолієва кислота.

Широке поширення він отримав в косметиці, в основному в складі масок і кремів.

Єгиптяни не особливо досягли успіху в культивації пажитника, зате їм немає рівних в його споживанні, що межують з культом.

Дійшли до Жовтого чаю

«Хельба, Khal’ba, « – حلبه – » – один з найприємніших напоїв у холодні місяці єгипетської зими – насіння пажитника, подрібнені і змішані з іншими спеціями і зварені в гарячій воді. Дійсно смачно.» «Чашка Хельба ввечері забезпечить сон вночі і хороше здоров’я вранці» – так англійці писали про Жовтому чаї сто років тому під час своїх єгипетських подорожей.

Насіння зберігається в сухому темному місці в щільно закритій ємності до декількох місяців, уникати різких запахів по сусідству – небажана ароматизація. Свіжі насіння пояскравіше, старі – темніше. В якості заварки висушені насіння застосовуються як цілими, так і подрібненими.

Желтый чай из Египта  — свойства и применение чая Хельба

Повсякденне приготування єгипетського Хельба:
  • насіння пажитника промити в проточній чистій холодній воді
  • дві чайні ложки насіння залити склянкою окропу.
  • поставити на повільний вогонь, варити п’ять-сім хвилин, можна періодично помішувати
  • колір напою дуже приємного яскраво-жовтого кольору, готове
  • в залежності від індивідуальних уподобань додати лимон, молоко, мед, імбир. Чай можна заварити разом з фініками.

Заварювання чаю традиційним способом не дає можливості отримати напій з тим самим ароматом і смаком, який так цінується на Сході, це легко перевірити і засвоїти.

Незважаючи на весь бобово-лікарський бекграунд, Жовтий чай подається в єгипетських ресторанах як повноцінний чай, і безсумнівно, він таким і є. У свою чергу, єгипетський ресторан не упустить можливості нагадати, що подається у них Чай Хельба є популярним лікувальним напоєм у всьому Єгипті, допомагає знизити рівень глюкози в крові і холестерину, а регулярне вживання може знизити ризик серцевого нападу, більш ніж на 25 відсотків, вони в цьому впевнені. Цей неймовірний напій не тільки володіє дивовижною користю для здоров’я – він має чудовий смак і тому включений в їх меню! Діючий єгипетський маркетинг.

Приготування лікарських цілях:

При захворюванні дихальних шляхів (бронхіт, хронічний кашель, астма), заварити Жовтий чай з двох чайних ложок відмитих насіння, однієї чашки окропу і двох чайних ложок меду. Пажитник залити окропом, додати мед, потім варити на повільному вогні близько десяти хвилин. Приймати по півсклянки три-чотири рази на день.

Спектр медичного застосування Хельба дуже широкий, оскільки він володіє сильними протизапальними властивостями і має заспокійливу дію. Жовтий чай Хельба – відмінний засіб для ослабленого хворобою і видужуючих людей, особливо при захворюваннях нервової, дихальної та репродуктивної систем.

Використовується для профілактики і лікування жіночих проблем, входить до складу відомих препаратів групи «Lydia E. Pinkham» (США) і мікстур, що використовуються жінками Близького Сходу. Не рекомендується жінкам під час вагітності і в критичні дні.

Попередження

Нагадуємо, що це загальна інформація, яка жодним чином не замінює кваліфіковане медичне думку. Завжди консультуйтеся зі спеціалістом або вашим власним лікарем для отримання додаткової інформації.

#чай
#жовтий чай