Як подавати чай — Чайний етикет та сервірування чайного столу

Відповісти на питання, як подати чай, нам допоможе доведена до досконалості англійська класична чайна церемонія. Відшліфована століттями, вона являє собою еталон, до якого можна прагнути, або орієнтир, який можна мати на увазі. Ключове слово тут «можна». Ми дізнаємося, як це роблять англійці, а потім залишаємо все, як є. Або щось змінюємо.

Розглядаємо так званий англійський «низький чай». Це післяобідній чай для гостей в районі 16:00-17:00 з маленькими бутербродами і десертами. Англійці вважають правильну підготовку до нього такою ж важливою, як і саме чаювання, і починають з планування.

Планування – визначають гостей, уточнюють час і розсилають запрошення по телефону, при особистій зустрічі чи по пошті принаймні за тиждень.

Підготовка

Подбати про напоях

Англійська чайний мінімум:

  • чорний
  • зелений
  • трав’яний

Крупнолистовий, ніяких пакетиків, обов’язково продегустувати при покупці.

Напої для гостей, які не люблять гарячий чай – холодний чай, соки. Коктейлі, якщо присутні, переважно, дорослі.

Цукор (цукрозамінник) і молоко для чаю, джем, мед, нарізаний лимон, збиті вершки, горіхове асорті.

Їжа зазвичай легка – маленькі бутерброди, печиво, тістечка, випічка, булочки, лосось і авокадо. Бутерброди готувати не більш, ніж за 30 хвилин до їжі.

Підготувати приналежності для чаю

  • Чайний сервіз. Для кожного виду чаю необхідний окремий чайник-заварник. Допускаються чашки з різних сервізів, якщо одного не вистачає.
  • Чайник для гарячої води.
  • Тарілки і столові прилади.
  • Скатертина, серветки на таці для їжі. Лляна скатертина, повинна бути витонченою, серветки в тон.

Підготовка місця

  • прикрасити кімнату – ліхтарики, квіти, стрічки, свічки;
  • накрити стіл скатертиною, виставити посуд, чашки, столові прилади і серветки.

Чашки в одному місці, якщо господиня планує обслуговувати гостей, або на кожному місці. якщо гості будуть обслуговувати себе самі. У будь-якому випадку першу чашку гостям наливає господиня.

  • господар пропонує місця гостям;
  • якщо визначається місце для почесного гостя – господар зліва;
  • квіти, свічки та інші прикраси на столі виставити так, щоб вони не заважали гостям.

Підготовка себе

Одяг залежить від ступеня офіційності чаювання. На повністю неофіційне англійці рекомендують просто красиву. Тематичне передбачає одяг, відповідну темі.

Заварка чаю

За 5-10 хвилин до початку, свіжої підготовленою водою. Прогріти чайник гарячою водою. Засипати по чайній ложці чаю для кожного гостя і одну «для чайника». Не лити на листя киплячу воду. Вода ніколи не кип’ятиться двічі. Після заливки перед подачею листя злегка перемішуються.

Орієнтовний час заварки по-англійськи:
  • Ассам, Цейлон, Дарджилінг: 3-5 хвилин;
  • китайський чорний чай: 3-4 хвилини;
  • китайський зелений чай : 4-6 хвилин;
  • японський зелений чай: 1-3 хвилини;
  • улуни: 1-7 хвилин.

Подавання чаю

Правильний англійський чай завжди приходить з чайника-заварника, який підносять до столу на підносі разом з цукром, цукрозамінників, глеком молока, щипці для цукру (деякі з цих предметів можуть бути на столі, якщо це необхідно.)

Господиня наливає чашку, передає її і наливають наступну.

Как подавать чай — Чайный этикет и сервировка чайного стола

Розташування посуду і приладів по максимуму. Для чаювання з великою кількістю учасників, і, відповідно, з можливістю переплутати чашки або тарілки, у англійців є мнемонічне правило «b» і «d». З’єднати великі і вказівні пальці обох рук, щось на зразок знака «окей», ліворуч вийде літера «b» – «butter» – тарілка для хліба вліво, «d» – «drink» – ваші чашки і стакани праворуч. Столові прилади використовуються у порядку від лежать зовні до лежачою всередині. Ніколи не використовувати свої прилади для загальних страв.

Коли починати їсти

Два – чотири людини за невеликим столом починають їсти, коли подано всім. Більша кількість очікує, коли буде подано всім, або їсть, коли попросить хазяїн.

Молоко і цукор пропонують, гості вибирають у відповідності зі своїми вподобаннями. Тут точно молоко додається після того, як чай налили, незважаючи на все багатство англійської філософської думки з цього приводу. Для чорного чаю воно обов’язково. Цукор додається останнім, після молока, тільки щипцями для цукру. Шматочок лимона видаляється з чашки безпосередньо перед питвом.

Чай розмішується переміщенням чайної ложки взад-вперед, вгору-вниз. Великі кругові рухи вважаються неэлегантными. Не дозволяти чайній ложці торкатися стінок чашки. Невживана чайна ложка розташовується вздовж задньої частини блюдця, ручкою в ту ж сторону, що і ручка чашки.

Хліб

Знаходиться в хлібної корзини, вислана льняною серветкою.

Якщо хліб не нарізаний – нарізати кілька шматочків, запропонувати їх людині ліворуч, а потім передати кошик вправо.

Не торкатися до хліба пальцями, використовувати серветки в кошику для хліба.

Хліб і масло помістити на свою тарілку для них ліворуч. Відламати шматочок хліба розміром з укус, покласти трохи олії і з’їсти його.

Сіль і перець завжди передаються разом.

Як пити

Сидіти прямо, розклавши серветку на колінах. Чашку тримати за ручку, вказівним пальцем крізь ручку, великим пальцем трохи вище, щоб підтримувати захоплення, і середнім пальцем під ручкою для додаткової безпеки. Не відводити інші пальці в бік. Не тримати пальцями чашку з ручкою. При глотці чашку підносити до рота не нахиляючись вперед. Ніколи не тримати чашку в руках до або після ковтка, ставити її на блюдце. Не розкручувати рідина в чашці. Глотки маленькі, беззвучні, на чай не дути.

При паузі в їжі для ковтка або спілкування ніж і вилку покласти на тарілку поряд з центром, у вигляді перевернутої букви V так, щоб кінчики ножа і вилки були направлені один до одного.

Як є з чаєм

Звичайна послідовність: бутерброди – булочки – випічка.

Маленькі бутерброди зазвичай подають, нарізаними на маленькі квадрати або прямокутники і видаляють скоринки. Брати тільки один бутерброд і, незалежно від його розмірів з’їдати як мінімум за два або більше укусу.

Булочки їдять з джемом і вершками. Булочка ламається навпіл уздовж без використання ножа, джем і вершки наносяться на неї ножем. Ніколи не з’єднувати дві половинки разом, щоб зробити бутерброд – кожен шматок з’їдається індивідуально. Щодо черговості нанесення джему і вершків – у Великобританії є різні традиції.

Всі елементи цієї стадії кладуть на тарілку між укусами тільки руками, без використання вилки. Єдиний столовий прилад, необхідний для їжі з чаєм, – це ніж для намазування джему і вершків (не для нарізки).

Зазвичай випивають дві чашки, «однією завжди недостатньо, а три – занадто багато» (англійська мудрість).

Закінчення

Щоб показати, що чай закінчився, господиня ловить погляд господаря, кладе на стіл серветку і пропонує всім піти в іншу кімнату за кавою. Господиня встає зі стільця.

При догляді серветка залишається зліва в розгорнутому вигляді. Не додавати і не залишати на стільці.

Господарів не затримують довгим прощанням, роблять це коротко і серцево.

#чай
#подавання чаю