Френч-прес для кави — історія, способи і правила заварювання

Френч-прес, мабуть, самий недооцінений сьогодні спосіб і пристрій для приготування кави в Україні. І даремно, тому що такий спосіб, як ніякий інший дозволяє розкрити індивідуальні властивості сорту кави. Обжарка ближче до світлої, без тиску, без неправильно налаштованого кавового обладнання, хочете момент істини – так ось він, світ давно оцінив. А портативність і автономність кавоварки сприяла широкому поширенню.

«Сafetière» – «телефон»- у Франції, Великобританії та Нідерландах, «Френч-прес» в США, Канаді і Україні, «кавовий плунжер» в Австралії, Новій Зеландії та Південній Африці, «Сaffettiera stantuffo», «поршнева кавоварка» в Італії, вона ж «Cafetera de émbolo» у іспаномовних і «Kolbenkaffeemaschine» німецькою.

В Європі також використовуються назви брендів «Меліор» і «Бодум», це як «Ксерокс» для копіювальних апаратів
Така велика кількість назв говорить про широку популярність цього способу і пристрою впродовж тривалого часу.

1. Історія Френч-преса

Буває, що історію з часом спотворюють, викладають фрагментарно або з якогось вигідного для себе моменту. У нашому випадку створюється враження, що італійці взагалі намагаються розповісти цю історію без французів, і точкою відліку вказують рік оформлення патенту. Запатентував – значить винайшов. Такий підхід не новий, у 2001 році запатентували колесо, і кажуть, що вогонь і землеробство ще не оприбутковані ніким. А чому «Френч» – так це тому, що у Франції, мовляв, дуже поширений. За цією логікою, якщо Україна подналяжет на ірландське віскі, воно що, стане горілкою?

Прикро за французів.

По-перше, у них є легенда про старичке з Провансу, який, рятуючись від ворчливой дружини, йшов з дому сам на цілий день з кави, туркою і чашкою. Одного разу щось пішло не так – він забув покласти кави, вода скипіла без такої звичної кавової пінки. У розгубленості він поклав мелену каву на воду, результат заварки був так собі, але випадково проходив повз торговець продав йому трохи марлі для першої в історії кави фільтрації напою. Звичайно, такий випадок – це не ефіопська історія з накофеинившимися козами, але теж непогано звучить.

По-друге, у Франції давно використовувалися преси у вигляді металевого або марлевого екрану, прикріпленого до стрижня, якими в судинах відокремлювали заварку. Луї Форест випустив таку перший комерційно успішний пристрій – Cafeolette і з 1 листопада 1913 року його можна було купити в паризьких універмагах. Cafeolette був невеликим посудиною з поршневим металевим фільтром з невеликими отворами в ньому.

По-третє, ось патентний креслення 1852 року. 27 березня ми могли б відзначати день народження Френч-преса. Це його прадіда авторства Анрі-Отто Майєр і Жака-Віктора Дельфоржа, «Кавовий апарат тиску з моментальної фільтрацією». В 1854г. парижанин Жан-Оноре Лавінь запропонував схожого принципу дії «Кавову систему».

Френч пресс для кофе — история, способы и правила заваривания

Пристрої не були абсолютно ідентичні сучасному френч-пресу, оскільки в обох випадках кави містилося всередині фільтра, який поринав у гарячу воду з використанням поршня. Але цей простий принцип прес-фільтрації був зрозумілий, і справа була тільки в технічних деталях. При всій його простоті пройде багато років, перш ніж технологія запропонує якісний фільтр, що працює всередині прозорого судини (данський «Bodum» з’явився тільки в 1970-х роках).

Італійці з’являються в історії Френч-преса разом з помідорами. У 1923 році Уго Паоліні запатентував сепаратор для томатного соку (успішно) і щось на зразок кавника з пресовим дією і фільтром, в якому вода нагрівалася в ньому самому. У 1928 р. він передав права на цей патент дизайнерам Attilio Calimani і Giulio Monet, після доопрацювання у наступному році ті запатентували його у вигляді, близькому до сучасного. Їх конструкція включала металевий стакан, плунжер, сітчастий фільтр з гумовим ущільненням уздовж краю, пружина, яка фіксує плунжер всередині склянки. Є думка, що вони винайшли механізм до пристрою, а не сам пристрій.

Великий внесок у вдосконалення кавоварки вніс швейцарець Faliero Bondanini. Він багато експериментував з фільтрами, в 1958 запатентував власну версію і продавав її під брендом« Melior». Ось креслення одного з таких варіантів.

Френч пресс для кофе — история, способы и правила заваривания

Помітну роль в розробці і просуванні Френч-преса зіграла датська, згодом швейцарська компанія «Bodum». Заснована в 1944 р., вона спеціалізувалася на кухонному посуді, і в 1974 р випустила свою лінійку кавоварок, особливу увагу приділяючи дизайну і функціональності. Згодом купила популярний французький бренд «Chambord».

Сучасний Френч-прес складається з вузького скляного або пластикового циліндричного склянки, з металевої або пластиковою кришкою і плунжером, який щільно прилягає до циліндра, має тонкий фільтр з нержавіючої сталі або нейлоновий сітчастий фільтр.

Існують версії для подорожей, які виготовлені з міцного пластику, мають закриту кришку з відкривається отвором для пиття.
Є версії з функцією термосів. І є з чого вибирати.

Підведемо історичні підсумки – французи вважають себе винахідниками цієї кавоварки і визнають великий подальший дизайнерський внесок італійців і швейцарців у розвиток і вдосконалення Френч-преса.

2. Помел кави

Звертаємо увагу, що ми даємо рекомендації щодо приготування, а не віддаємо вказівки, обов’язкові до виконання. Знання в цій області в основному емпіричні та індивідуальні. Ми пишемо про те, в чому впевнені і завжди з цікавістю слухаємо думку інших про обговорюваному питанні.

Грубий помел, великий. Встановлено, що такий найкраще підходить для даного типу приготування. Велика частина після розмішування осяде на дні, залишилася не проникне через фільтр і не буде забивати його отвори. Більш дрібний помел призведе до вказаних негативних наслідків, а також до гіркоти в напої з-за надмірної екстракції.

3. Приготування

Нам потрібні:

  • 1. Ваги кухонні
  • 2. Свіжообсмажена і мелений кава великого помолу 7г на 120мл
  • 3.Гаряча вода
  • 4. Ложка для розмішування
  • 5. Чашки
  • Порядок:

  • 1. Приготувати чашки – залити їх гарячою водою
  • 2. Приготувати френч-прес – залити його гарячою водою
  • 3. Прогріти поршень, кілька разів опустивши в гарячу воду
  • 4. Вилити воду з френч-преса
  • 5. Засипати каву у френч-прес
  • 6. Залити гарячою водою,
  • 7. Розмішати ложкою
  • 8. Поставити френч-прес на ваги, долити гарячу воду, контролюючи обсяг по терезам.
  • 9. Закрити кришкою френч-прес
  • 10. Опустити поршень до рівня кави
  • 11. Почекати 4 хвилини
  • 12. Обережно опускаючи поршень, притиснути каву до нижньої частини
  • 13. Розлити каву по чашках
  • Про це ж подивіться і послухайте нашого Маестро, надихає

    І пам’ятаємо, найсмачніший і ідеальний кави – це той, який подобається вам!

    #кави у френч-пресі
    #рецепт кави
    #кави