Чайний етикет та чайні церемонії – правила поведінки під час чаювання

Сьогодні більшість людей п’ють чай, не замислюючись про те, що коли-то, не так давно в історії, цьому процесу надавали великого значення, а сама церемонія регламентувалася чайним етикетом. На Сході традиційні чаювання практикуються і сьогодні. Які ж способи вживання чаю існують?

Англійська чайний етикет

Англійці люблять порядок у всьому. Чайна історія для їхнього суспільства – окремий сюжет. Досить згадати такі відомі фразеологізми як afternoon tea або five-o’clock tea, знайомий нам по «Алісі в країні Чудес». З традиції пити чай після обіду і в 5 годині по полудні в XIX столітті в аристократичному середовищі з’являється світська практика запрошувати гостей на чай. Це було надзвичайно модно. Тоді ж оформилися і основні вимоги до чайного етикету, які актуальні і сьогодні.

  • 1. Для початку гостям озвучується, які види чаю є в будинку. Добре, якщо, крім загальновідомих, будуть запропоновані збори підвищеної цінності – починаючи з FOP. Наявність цікавих сумішей, дорогих постферментированных пуерів підвищує цінність чаювання.
  • 2. Як правило, вибір зупиняється на одному чаї, однак, якщо публіка не прийде до єдиної думки, то потрібно заварити кілька чайників, щоб задоволеними залишилися всі гості.
  • 3. Чай готується в присутності гостей. Це важливо.
  • 4. Напій заварюється тій мірі фортеці, щоб його можна було пити, не розбавляючи. Робити «заварку» і розбавляти її окропом неприпустимо.
  • 5. Заварка насипається в підігрітий фарфоровий чайник, 1 чайна ложка на чашку. Настоюється 3-5 хвилин. Розливається по чашках.
  • 6. Після розливу чаю по чашках в заварювальний чайник знову наливаю окріп. Для збереження тепла чайник накривають спеціальним чохлом.
  • Саме чаювання також регламентовано певними правилами чайного етикету. Кожній людині за столом подається окремий чайничок з окропом, щоб при бажанні можна було розбавити напій до меншої фортеці.

    На стіл ставиться молочник з гарячим, але не кип’яченим молоком. За англійською традицією молока в чай наливають 2-3 чайних ложки. Цукор і порізаний лимон присутні на столі. Все це – за бажанням.

    Закуски важливі для англійського чаювання не менше, ніж сам чай. Традиційно, у відповідності з етикетом, це:
    • хліб;
    • масло;
    • варені курячі яйця;
    • сендвічі з шинкою або рибою;
    • тости;
    • свіжі огірки і помідори.

    Десертний варіант чаювання передбачає:
    • печиво;
    • варення;
    • бісквіти та здобні булочки;
    • торти;
    • кекси.

    У відповідності з етикетом за чаюванням прийнято вести бесіду на будь-які цікавили учасників теми, а також хвалити смак чаю і закусок. Критичні зауваження вважаються ознакою поганого тону. Незважаючи на те, що розмови всіляко вітаються, говорити з повним ротом» не можна. Неспішне англійське чаювання може розтягнуться на годину і навіть на два.

    Чайный этикет и чайные церемонии – правила поведения во время чаепития

    Китайська чайна церемонія

    У Китаї чай п’ють вже кілька тисяч років. За цей час тут сформувався не стільки етикет, скільки регламентована процедура, яка передбачає навіть наявність спеціальної чайної кімнати. В рамках даної статті ми не стосуватиметься всіх тонкощів, відзначимо найважливіше та цікаве.

  • 1. Справжня чайна церемонія проходить за спеціальними низькими дерев’яним столиком, сидячи на підлозі. Цікава китайська особливість – у стільниці є прорізи для того, щоб можна було злити залишився чай, а також на випадок, якщо щось проллється.
  • 2. Сьогодні замість столу частіше використовують дерев’яні підставки з подвійним дном і з прорізами для зливу води.
  • 3. Для того, щоб гості могли оцінити органолептичні властивості чаю, етикет наказує ставити на стіл спеціальну ємність, в яку викладають трохи сухого чайного листя.
  • 4. Чайник перед заварюємо обполіскують окропом для прогріву. Насипають чай, заливають гарячою водою (95 градусів) на 1 хвилину. Після чого воду зливають. Це робиться для промивання чайного листя і для кращого розкриття їх смаку надалі.
  • 5. Другу заварку проводять протягом 1 хвилини і відразу розливають по чашках. Якщо чай перетримати, в його смаку з’явиться зайва гіркота і зайві смакові нюанси.
  • 6. Чайник заливають знову. І так роблять 6-10 разів – саме стільки витримує по-справжньому якісний чай.
  • Чайний напій в Китаї п’ють з невеликих піал. Як правило, кожна розрахована на 3-4 ковтки.

    У відповідності зі сформованим етикетом чай в Китаї традиційно п’ється без закусок. Це дозволяє повністю зрозуміти його смак і оцінити його позитивний вплив на організм.

    Чайный этикет и чайные церемонии – правила поведения во время чаепития

    Як п’ють чай в Японії?

    Японську традицію з упевненістю можна назвати самою незвичайною. У цій країні вживання чаю почалося як чернеча практика. Медитативний дух чаювання зберегло і сьогодні.

    Перше заварювання маття або мате (зеленого порошкоподібного чаю), згідно з етикетом, відбувається в повній тиші. Учасники церемонії спостерігають за діями господаря будинку, вслухаються в звук вируючої води, віночка, збиває маття.

    Після того, як перша порція чаю випита, роблять наступну. На цьому етапі етикет передбачає зав’язування бесіди. Говорити про справи і проблеми не прийнято. Краще обговорити орнамент рогожі або красу ікебани.

    До чаю в Японії прийнято подавати солодощі.

    Чайный этикет и чайные церемонии – правила поведения во время чаепития

    Ось такі різні чайні традиції існують на Заході і Сході. У першому випадку це світська бесіда з великою кількістю закусок і солодощів. У другому – спокійне споглядання і зосередження на смак чаю. Спробуйте і ви піти цим різним практикам чаювання, щоб зробити вживання напою більш витонченим і приємним.

    #чай
    #чайна церемонія