Чайна коробочка (чахе) — для чого воно потрібно і як користуватися?

Чахе. 茶荷. Перший ієрогліф ми вже знаємо, хто не знає – сюди, «Cha He». Буквально «Чайний лотос». Або 茶盒, знову «Cha He», тільки тепер уже «Чайна коробка». У Китаї є кілька міст з назвою, яка звучить таким чином, але в нашому випадку це те, що європейці прозаїчно назвали «Tea Leaf Holder», тримач чайного листа.

Дійсно, зручна річ для того, щоб уважно розглянути листя, приготовані для заварки, оцінити аромат і акуратно зсипати в чайник або чашку для заварки, або назад в коробку. Красиво і функціонально, концентрує аромат, зручно тримати в долонях і зрозуміло, куди помістити ніс. Оцінили аромат, і… не стали пити, попросили наступний.

Європейці вважають його інструментом для дегустацій, мало актуальним для щоденного чаювання. На Сході з цим не сперечаються. просто там ставлення до чаювання інше, ближче до чайної церемонії, і дегустації частіше і предметніше, так що Чахе поширений і в чайної індустрії, і в побуті. Цілком розумна річ – якісно оцінити, що ви будете пити чи купувати в чайному магазині.

Чайная коробочка (чахэ)  — для чего оно нужно и как пользоваться?

Походження Чахе

З початком вирощування чаю в Китаї це був посудину для приношень божествам на вівтарях і імператорам, пізніше почалося його використання в церемоніальних цілях,а очевидна зручність зробило його широко поширеним. Назва «Чайна коробка» аксіоматичної, а «Чайний лотос» символізує чистоту, яка не спотворить аромат чаю.

У більш-менш офіційних випадках чай показують і дають оцінити до приготування, в Чахе його передають від гостя до гостя. Проводиться візуальна оцінка та встановлення контакту з чаєм. Можливо, медикам це не сподобається, але спочатку робляться один або кілька повних видихів через ніс для пробудження аромату чаю, а потім таке ж глибоке і зосереджене вдихання.

Чайная коробочка (чахэ)  — для чего оно нужно и как пользоваться?

Виготовляють Чахе з різних матеріалів:

  • дерево,
  • метал,
  • глина,
  • кераміка,
  • скло,
  • нефрит,
  • фарфор.

Ми знаємо про здатність глини зберігати запахи. Китайці вважають це перевагою при безперервній заварці одного і того ж сорти чаю, Чахе починає більш повно розкривати його властивості. Для всіх інших випадків цілком підійде фарфор або скло. Китайці при обробці виявляють майстерність, японці більш стримані, добротні Чахе роблять в Індії.

Ми вважаємо Чахе доброю і потрібною річчю, якщо чай у вашому житті значить трохи більше, ніж гаряче питво з цукром.

P. S. В «Зборах китайських ієрогліфів» їх уже понад 85 000, але прийнятним є знання від 4500 до 8 000. Ми знаємо вже три!

П’ємо чай і вчимо китайську разом з «Грушею»!

#чахе
#чай