Чай Ройбуш (Ройбос) — корисні властивості і протипоказання

Ну от, будемо говорити про такому чаї, який трохи відрізняється від інших. У дискусіях про чай деякі експерти, взагалі, намагаються оголосити чаєм будь відвар чого б то не було, їх опоненти ортодоксальних поглядів навпаки намагаються виключити скоротити чайний список до мінімуму – тільки ось цей ось справжній чай, а цей ні – називайте його як хочете, хоч чаеподобным напоєм, хоч фіточаєм, але тільки не чаєм. Навіщо таку передмову до розповіді про Ройбуше? В ньому немає кофеїну. Ні в самому Ройбуше, ні в нашому оповіданні про нього не буде кофеїну. Такий ось чай. Ну, про все по порядку.

Ройбуш або Ройбос – як правильно? І так і так, що в обох випадках означає «червоний кущ». На мові африкаанс, одному з 11 офіційних мов Південно-Африканської республіки Rooi – червоний, bos – кущ, у сумі маємо Ройбос. Але тут така справа, що цей африкаанс, мова африканеров – нащадків нідерландських, німецьких і французьких переселенців в Південну Африку, був розмовною, і всі його діалекти сформувалися вже в Африці. Самі африканери зрештою схопилися за голову від цього розмаїття, і в 1909 р. створили Комісію по мові африкаанс. Так що пишемо і говоримо «Ройбос» як африканери, або «Ройбуш», як голландці. Мають рацію і ті, і інші, а нам більше імпонує голландський варіант. Ну і ботанічний варіант Aspalathus linearis приймемо до відома.

Голландська колонізація Південної Африки почалася в 1652 р., майже одночасно з проникненням чаю в Європу, але Ройбуш точно не залишився б таким собі екзотичним напоєм аборигенів, по-перше через своїх корисних властивостей, а по-друге через дорожнечу чаю, який везли з Китаю в Європу. Відкриття Суецького каналу в 1869 р. швидше це погіршило становище, і тільки початок вирощування чаю в Кенії в 1903 р., змінило ситуацію, але Ройбуш вже зайняв лідируюче місце серед щоденних тонізуючих напоїв.

Подивимося на Червоний Кущ і його будинок

Вперше Aspalathus linearis описав у 1772 р. послідовник Ліннея, шведський натураліст і хірург за сумісництвом Карл Петер фон Тунберг. Ми ж бачимо низький кущ заввишки до півтора метрів, листя віддалено нагадують знайомі нам стручки катальпи, але набагато менше, тонше і розташовуються вгору під гострим кутом до гілки, на якій ростуть. Кущ покривається симпатичними жовтими квітами, які при нормальному запиленні перетворяться на боби з насінням. У дикій природі такий кущ росте як непролазними заростями, так і одиночними кущами. Про хвороби і шкідників згадки практично немає, що радує, місцеві зебри і антилопи пасуться в основному на відкритих пасовищах з-за леопардів, а з тутешніми мікроорганізмами кущ налагодив симбіотичну зв’язок. Жити Червоний Кущ вирішив виключно в Західній Капській провінції, в основному в гірському районі Седерберг. в 50 км від узбережжя південної частини Атлантичного океану. Спроби розводити його на інших континентах цей чай сприйняв без ентузіазму, рости не став ні в Австралії, ні в Південній Америці. Ендемік, він такий ендемік. Ймовірною проблемою в майбутньому може бути зміна клімату, пов’язане з підвищенням температури і зменшенням опадів. Але сьогодні на 710 км2 Седерберга з кліматом для Ройбуша все в порядку. Сухе і жарке літо, волога холодна зима (червень-серпень, до речі), опади у долинах до 700 мм, сніг на вершинах і ясне безхмарне небо, ось такий рай для астрономів.

Чай Ройбуш (Ройбос) — полезные свойства и противопоказания

Промислове виробництво

Основною проблемою промислового виробництва були і залишаються насіння. Один квітка – один боб – одне насіння. На початку минулого століття великі труднощі були з промисловим пророщуванням насіння. Тільки в 30-х роках тепер уже місцевий хірург і ботанік за сумісництвом доктор Пітер ле Фрас Нортье застосував метод скарифікації – спеціальна порушення цілісності оболонки зерна, і з пророщуванням справа пішла, а доктор отримав таке скромне звання батька Ройбуш-індустрії. З самими зернами залишилося як і раніше – для пошуку зерен фермери просіюють землю біля куща і перевіряють вміст найближчих мурашників, там теж вистачає любителів Ройбуша. Час від розсади до збору врожаю займає 18 місяців. Кожен рік треба висаджувати нову культуру.

Збір врожаю Ройбуша полягає в зрізанні гілок з листям на висоті приблизно 50 см і формування в’язок гілок. Далі такі зв’язки сортують, гілки з них нарізають до стандартної довжини і в такому вигляді пропускають через раздавливающие ролики. Отриману масу в невисоких грядах поливають водою, що запускає процес ферментації, у ході якого у маси з’явиться характерний червоний колір і такий неповторний аромат Ройбуша. Після завершення цього процесу гряди збираються спеціальними машинами і переміщуються на майданчики для просушування, на яких розсипаються тонким шаром. Після просушування подальша обробка триває на заводі, тут відбувається сортування за кольором і ароматом, здійснюється антибактериологическая обробка і контроль, потім упаковка чаю в мішки, пакети або вакуумні коробки. Основні параметри галузі – близько півтисячі виробників, до 15 000 тонн продукції в рік, половина на експорт в Нідерланди та Німеччину – високий попит по старій пам’яті, а також прихильникам ЗСЖ і просто цінителям Ройбуша в США, Японії, Великобританії та ще двох з половиною десятків країн.

Чай Ройбуш (Ройбос) — полезные свойства и противопоказания

Приготування чаю та його дія

Важливим моментом є якість води, її температура при заварюванні, час заварювання. Заварювати чай краще в скляному посуді, кожен раз вам буде добре видно колір отриманого напою. Не рекомендується заварювання в глиняному посуді, що може призвести до спотворення смаку. Приготування Ройбуша є досить великим питанням і предметом нашій наступній статті.

Ройбуш володіє корисними властивостями, у багатьох випадках дає терапевтичний ефект, містить значну кількість життєво важливих мікроелементів, антиоксидантів, проте більш повне уявлення про його лікувальні властивості ще належить отримати. Сьогодні його рекомендують як профілактичний засіб, що покращує імунну систему, а також як антибактеріальний засіб. Протипоказань цей чай не має, може бути індивідуальна непереносимість.

Пізнавально: як заварювати чай

А ще Ройбуш може бути барвником, кулінарної приправою, інгредієнтом косметичних продуктів, компресом при подразненні або опіку. І це при такому чудовому ароматі, кольорі – ну як його не любити!

#ройбуш
#чай