Чай Мате (Мате) — культура, властивості, користь і протипоказання

Історія, легенда і трохи ботаніки Мате

Жили – були собі у Південній Америці індіанці племені Гуарані. Америка не була ще Америкою, а Гуарані невигадливо називали себе «люди». Займалися вони в основному землеробством, були неагресивні і чекали приходу богів, високих, білих, блакитнооких, бородатих. Час минав, і якось в одному з племен літній чоловік, який відчув себе не в силах здійснити перехід до нового місця, попросив залишити його. Його прохання виконали, і з ним залишилася його дочка. Одного разу їх відвідав чоловік, схожий на майбутніх прибульців, був добре прийнятий, і запитав, чого б вони хотіли для себе. Скромна дівчина не хотіла нічого, а її батько попросив сил для того, щоб привести доньку до племені. Гість подарував їм насіння рослини, яке дасть сили і здоров’я, і пояснив, як його вирощувати і використовувати. На прощання він додав, що це хороший засіб від самотності.

Дівчина і її батько скористалися насінням і порадами, і змогли повернутися в плем’я. І плем’я прийняло звичку пити зелену траву, гірку і солодку, яка надавала силу і мужність і втішала в сумні години. Назва рослини звучало «Ka’a» – це було родове ім’я дівчини та її батька.

Потім безладним натовпом прийшли білі і бородаті. Конкістадори, місіонери-єзуїти, іспанські переселенці і работорговці. Понаїхали швидко освоювалися, «Ка’а» став «Yerba máte», «трава мате». Máte химерно вийшов від «máti» – «ємність для пиття» з мови індіанців Кечуа. Трава в ємності. Щодо наголосу в слові – на першому складі, тому що «yo maté» іспанською – «я вбив». Такими словами не варто розкидатися ні на якій мові, та й навіщо виглядати людиною, не розуміють різниці між «замок» і «замок».

Колонізація йшла своєю чергою, «Yerba máte» став таким же товаром, як яловичина і тютюн. Організовували єзуїти в XVII столітті плантації «Yerba máte», і сам напій іноді називали Jesuit’s Tea.

Згодом землі Гуарані стали генерал-губернаторством Парагвай, а з 1811 республікою з такою ж назвою. Сусіди йому попалися так собі, величезні Бразилія і Аргентина з лінійкою, то з рулеткою примірялися до невеликого державі, і в кінцевому рахунку відірвали від нього майже половину в результаті Парагвайської війни 1866-1870 року. Маленький Парагвай поодинці бився проти двох гігантів і примкнув до них Уругваю. Війна була програна, Аргентина наполягала на ліквідації Парагваю як держави, але чинила опір Бразилія, якої не посміхалося мати в сусідах свого союзника. Коли сьогодні ми чуємо про найбільших країнах-експортерах Мате, ми знаємо, як ними стають.

До честі Парагваю, територіальний конфлікт з Болівією в 1932-35 рр., мала всього лише дворазову перевагу в силах, було вирішено на його користь, а парагвайці підтвердили свій статус сміливих і відчайдушних воїнів. З демократією Парагваю не щастило, більше на диктаторів. Зате диктатори, як правило, зображали з посудиною для Мате.

«Yerba máte» теж неї стояв на місці, в XIX столітті він отримав ботанічне ім’я Ilex paraguariensis, Гостролист парагвайський. Таку назву вказувало на місце походження і натякала на схожість з дубом. При бажанні можна знайти спільні риси з кавовим деревом – вічнозелений, чагарник або дерево до 12 м заввишки, стовбур не годиться на пиломатеріали, а гілки в основному непридатні в їжу тваринам. Бляклі квіти, плоди у вигляді вишні, багате вміст корисних речовин і сполук, до 2% кофеїну в листі – такий був рецепт успіху.

Чай Мате (Матэ) — культура, свойства, польза и противопоказания

Yerba máte

Незважаючи на схожість з травою, Йерба Мате – добре висушені і подрібнені листя. Природна сушка поступилася місцем промислової, будь –які компроміси з вологою не допускаються – невелика її кількість може зіпсувати всю упаковку. Подрібнення являє собою рутинну операцію з різними ступенями механізації.

Виробництво вирощуванням схоже з іншими культурами плантационными

  • вирощування саджанців у розсаднику;
  • висаджування 6 – місячних саджанців на плантації, догляд за ними;
  • збір врожаю з дерев, які досягли 5 –річного віку. Це комбінація традицій і технологій. Листя збираються тільки в ідеальний час, коли вони дозрівають, щоб забезпечити отримання вищої якості. Зрізаються разом з гілками, частина з яких згодом видаляється перед сушінням. Обрізка обережна, щоб не завдати непоправної шкоди дереву;
  • сушка – листя безпосередньо піддаються впливу тепла, щоб уповільнити ферментацію і окислення. Потім вони піддаються впливу температури 100 ° C. Після висихання листя роздавлюються, і виходить, т. зв. «підсмажена трава»;
  • старіння – період, в який проявлется характерний аромат і колір різних сортів «трави» йде під контролем експертів;
  • подрібнення – «трава» обробляється у відповідності з її типом, способом її збору і часом року, коли вона була оброблена. Різні частини змішуються в різних пропорціях, залежно від походження і марки вирощуванням;
  • упаковка – останній крок у ланцюжку обробки, важлива для збереження всіх якостей продукції, герметичність – обов’язкова умова.

Чай Мате (Матэ) — культура, свойства, польза и противопоказания

Calabaza & Bombilla. З чого, чому і як будемо пити?

Йерба Мате можна пити заварюючи як звичайний чай в чайнику, в термосі, Френч – пресі і навіть у пакетиках. Але якщо ви хочете пити традиційним способом, то вам потрібні Гарбуз і Трубочка. Посудину з напоєм і трубочка з фільтром, через яку п’ють. Ми написали назви по-іспанськи, т. к. є різні варіанти вимови, в т. ч. сленгові.

Посудина для Мате дійсно був, а подекуди і зараз є гарбузом. Дуже багато виробів ручної роботи, кераміка, фарфор, дерево з різноманітною обробкою. Покриття, що забезпечують гігієнічну бік, товсті стінки. оберігають руку від опіку. Ємність 350-600мл і більше. У характеристиці може бути зазначено, на скільки персон.
Чай Мате (Матэ) — культура, свойства, польза и противопоказания
Трубочка пройшла шлях від стебла очерету до практично ювелірного виробу. Срібна Bombilla не є рідкістю, поширені з нержавіючої сталі. За типами Bombillas розрізняються формою і функціональністю фільтра – знімний чи ні, з сітчастим фільтром всередині або без, у вигляді ложки, кулі, циліндра.

Для запобігання опіків загубник може виготовлений з медичного силікону, а опорний ковпачок з термопластичного поліуретану. Зрештою, є пластикові соломинки з сітчастим фільтром за 2$.

Чай Мате (Матэ) — культура, свойства, польза и противопоказания

Приготування напою

  • 1. Calabaza заповнити вирощуванням на 2/3 -3/4, прикрити отвір зверху долонею, перевернути, струснути кілька разів і обережно повернути в нормальне положення. Великі частки у дна, а дрібні і пилоподібні зверху. Змочити заварку водою.

  • 2. Вставити Bombilla всередину заварки з тієї сторони, де її менше. Трубочка має добре опиратися на дно, бути щільно оточена заваркою і ні в якому разі не хитатися.

  • 3. Залити водою з температурою 75-80⁰С, категорично ні в якому разі не окропом. Можна пити.

  • Це не чай і не кава. Мате має сильний, але досить рівний смак, аромат свіжої трави і зеленого чаю. Це дещо незвично для нас, тому можна перед кожною заливкою додавати цукор, часточки цитрусових, сік лимона, мед, натуральні ароматизатори. Пробуйте, не відмовляйте собі ні в чому.

    Хороший результат дає заварювання молоком, поживно і тонізує

    Ритуал колективного чаювання значущий для латиноамериканців. У сімейному чи дружньому колі Мате готується в одному посуді, який передається по колу. Дійством керує Sebador (ісп.), подливающий воду і приймає рішення про заміну заварки.

    Посудину передають трубочкою в бік гостя, її не можна ворушити в посудині. Подяку висловлювати один раз після чаювання. Правил і нюансів такого ритуалу багато, є навіть щось на зразок коду.

    Медичні аспекти

    Властивості Мате як тонізуючий і стимулюючого напою відкриті сотні років тому. Концентрація антиоксидантів в ньому вище, ніж у зеленому чаї. Антимікробні та протигрибкові властивості Мате проявляються у протидії кишкової палички та захворювань шкіри. Він містить важливі вітаміни і мінерали для людського організму, зокрема — вітаміни А, В1, В2, С, Е і значна кількість фосфору, заліза і кальцію. Мате безумовно є кардіопротектором, приносить користь імунній системі, знижує ризик розвитку алергічних реакцій і цукрового діабету, шляхом зниження загального рівня глюкози в крові. Чай також містить хімічні сполуки, що спалюють калорії і виступають в якості засобу придушення апетиту, що не дозволяє накопичувати зайву вагу.

    Не рекомендується вагітним жінкам та маленьким дітям, людям з підвищеною кислотністю шлункового соку або з нирковими проблемами. І не забувайте про кофеїн як у арабіці.

    Особливу увагу слід приділити температурі води при заварюванні – не більше 80⁰С. Також слід переконатися, що при приготуванні вирощуванням при сушінні не використовувався метод копчення, тобто продукти горіння дров не потрапляли на листя – це повинен гарантувати постачальник.

    Популярність Мате

    В історії напою вдало просуммировались три фактори. По-перше, це справжня річ, заслужено стоїть поруч з чаєм. По-друге, з-за нескладною технологією виробництва Мате виявився доступний для всіх, спроби маркетологів зробити його чимось елітарним успіху не мали. По-третє, незважаючи на уявну простоту, у вирощуванні, виробництві, приготуванні та вживанні існує маса тонкощів, що робить все це мистецтвом.

    Мате вважається національним напоєм кількох латиноамериканських країн та їх окремих регіонів. Він популярний на Близькому Сході, куди його принесли реэмигранты, безуспішно пробували щастя в Південній Америці. Ліван і Сирія – найбільші азіатські імпортери Йерба Мате. У Китаї навіть є власний падуб. Про японців можна і не говорити – вони не пропустять нічого путнього.

    Але як-то кожен раз Парагвай старанно ставлять на середину або кінець списку. «Мате і Танго такі ж аргентинські, як Віскі і Флінг шотландські». Так-так, звичайно. До хайлендерам питань немає, випивши віскі, саме час перевірити координацію у стрибках з ноги на ногу і поворотах навколо осі, ще й під волинку, тут повна гармонія. Але де танго, і де Мате… Віддамо належне аргентинцям, культуру Мате і його масове споживання створили вони. Залишилася сама малість – почитати батьків-засновників.

    Парагвайці залишають без уваги такі речі, вони цілком самодостатні в цьому питанні. Ось це «Mate monumento» у Белла Віста, департамент Итапуа, в 5 км від аргентинської кордону. Зліва пам’ятник улюбленому напою і тролінг зазнавшегося сусіда. Праворуч аргентинський відповідь. Відчуйте різницю.

    Чай Мате (Матэ) — культура, свойства, польза и противопоказания

    #чай
    #мате