Чай Хуаншань Маофен – виробництво, властивості і особливості чаю

Мао фен – один з найвідоміших сортів китайських чаїв. Назва символічна, як і багато чого в Китаї. Воно перекладається як «пухнаста гора», яку нагадують, що ще не розкрилися чайне листя з дрібними волосками на своїй поверхні.

Чим відрізняється мао фен?

Мао фен, як і всі інші чаї, є продуктом, отриманим від чайного куща камелії китайської (Caméllia sinénsis). Цей чай є байховым, тобто для його приготування зривається верхній нерозкритий листочок (нирка) і 1 або 2 наступних за ним молодих листків.

За прийнятою класифікацією мао фен відноситься до зелених не ферментованим чаїв. Проте його виробництво має одну важливу особливість, завдяки якій він набуває властивий тільки йому смак: штучне нагрівання. Нагадаємо, що традиційний зелений чай не піддається спеціальній термічній обробці.

Чайні листочки зриваються рано вранці і для того, щоб стати мао феном, проходять такі стадії:

  • 1. Сировина поміщається під навіс, без доступу сонячних променів, але обов’язково добре провітрюваний. Цей процес називається завяливанием, в результаті якого листки підсихають, втрачаючи до 50% вологи. Зав’ялення триває до вечора, приблизно протягом 12 годин.
  • 2. Підсушене листя піддають нагріванню. Зазвичай їх викладають тонким шаром не більше 5 см в металеві піддони, внизу під якими продувається гаряче повітря. Процес відбувається при постійному помішуванні і триває близько 30 хвилин.
  • 3. Скручування – заключний етап. Листя закладаються в довгий горизонтальний барабан, який крутиться навколо своєї осі. На цьому етапі здійснюється остаточна просушування, а листочки набувають товарний «скручений» вид.
  • Таким чином чайне листя, зібрані з ранку до ночі стають мао феном.

    Чай Хуаншань Маофэн – производство, свойства и особенности чая

    Як вибрати хороший чай?

    Мао фен можна купити за різною ціною, яка відрізняється в 5-10 разів. Багато хто думає, що дешевий мао фен є підробкою. Це неправда. Ціна залежить від того, коли був зібраний чай, що властиво всій чайної продукції безвідносно назви.

    Перший збір листя здійснюють в лютому. У цьому сировину найменше вологи і найбільша концентрація дубильних речовин, вітамінів і мікроелементів. Це найдорожчий мао фен. Цінність таких зборів буде поступово знижуватися. Мінімальної вона буде в кінці сезону дощів. Однак і цей чай теж дуже хороший.

    Вибираючи мао фен, насамперед, орієнтуйтеся на ціну. Висока вартість свідчить про молодих листках у його складі.

    Краще купувати мао фен у герметичній упаковці. Будь чай має тривалий термін придатності з гарантованим збереженням всіх його властивостей. Але тільки при зберіганні у відсутності світла і постійного доступу повітря смак мао фена буде максимально наближений до ідеального.

    Як заварити мао фен?

    Для заварювання і вживання мао фен потрібно заварювальний чайник, чаша для зливу завареного чаю (або ще один чайник, чашки, вода 80-900С.

  • 1. Як і для всіх зелених чаїв, першу заварку здійснюють 30-60 секунд, після чого її потрібно злити.
  • 2. Всі наступні заварки тривають приблизно 1 хвилину. Починаючи з третьої – до хвилини додається ще по 20 секунд. Все це, звичайно, досить умовно: секундомір не потрібен, просто важливо не заварювати кожну порцію довго, щоб вона не набувала терпкий смак.
  • 3. Із заварника чай наливають у велику чашу (або чайник), потім розливається по чашках.
  • Мао фен витримує до 10 заварок.

    Як пити цей чай?

    У Китаї зелені чаї п’ють без закуски і солодощів. Тим же, хто не дотримується цієї традиції, рекомендується поєднувати мао фен з сиром і морепродуктів.

    Обов’язково спробуйте цей цікавий м’який чай з квітковими нотками смаку. Оригінальний і по-своєму неповторний, він буде доречний на будь-якому столі і в будь-якій компанії.

    #чай
    #зелений чай