Чай Аньцзи Байча — особливості та спосіб його заварювання

Трошки розширимо наш чайний кругозір, поговоримо про дійсно унікальному чаї. Білий чай з Аньцзи (Анжі) – так звучить його назва, Аньцзи Байча, 白茶 – білий чай, новий ієрогліф. У стародавній китайській книзі «Da Guang Cha Lun» періоду династії Сун (960 -1279 рр н. е..) є згадка про рідкісному чайне дерево з нефритовими листям білого кольору. Коли близько 1980 р. в окрузі Аньцзи провінції Чжецзян був знайдений єдиний білий чайний кущ віком близько 150 років (за іншою версією кущів було два, вік близько 300 років, нині один живий) китайські експерти думали недовго. Роком відродження виду Аньцзи Байча вважається 1981 р., у 1988 році він вже включений в список кращих чаїв на конкурсі у своїй провінції Чжецзян, а в 1989 році він був удостоєний звання Національного чаю Міністерством сільського господарства, і став в один ряд з відомими пуэрами і другимии легендарними братами.

Сам чай насправді зелений, має низький вміст хлорофілу та поліфенолів, що пояснює білувато-зелені листя чаю, дуже багатий амінокислотами, майже в два рази більше в порівнянні з іншими зеленими чаями.

Місцевість в окрузі Аньцзи гориста, шар грунту глибокий і родючий, більша різниця температур між днем і вночі, як наслідок хмарність вранці і ввечері.

Сезон збору дуже короткий, близько 30 днів до початку весняного сезону, так як після підвищення температури листя починають зеленіти. Акуратно і без тиску збираються тільки верхні нирки з двома листочками, збір здійснюється з періодичністю в 3-4 дня, коли встигають вирости нові.

Чай Аньцзи Байча — особенности и способ его заваривания

Обробка чаю

Види технології переробки можуть відрізнятися, з того, що потрапляло service провітрювання після збору на плоскій поверхні, енергійна механічна сепарація, що відокремлює листочки від нирок, 10 – хвилинне вплив температурою 100⁰С в печі, 30 хвилинна пауза, і ще раз 10 хвилин і 100⁰С. Оброблений чай виглядає свіже інших зелених.

Смакові характеристики

Смак напою освежающе ніжний і заспокійливий, з легким відтінком солодкої орхідеї в ароматі. Дуже важливо, щоб температура води, використовуваної для заварювання цього чаю, ніколи не перевищувала 85 градусів за Цельсієм. Як і у всіх інших зелених чаях, використовуйте температуру близько 80 ° C, щоб отримати з цього чаю все найкраще.

Заварювання

Пропорції для заварки -1 г на 100-120 мл води, мінімальна рекомендована порція – 4 р. Воду заливати повільно і акуратно круговими рухами над листям. Одна й та сама порція листя використовується як мінімум 4-5 разів, і кожен раз необхідно виявляти бережливе ставлення до них. При кожній заварці порція листя зменшується приблизно на одну п’яту, враховуйте це. До наступної заварки листя можна залишати в останньому напої.

Чай Аньцзи Байча — особенности и способ его заваривания

Перша заварка рекомендується тривалістю близько 3-х хвилин, ви побачите, як розкриваються листя і ніжно-зелений колір напою. Якщо ви хочете чай міцніше, почекайте, поки колір стане більш насиченим, і видаліть фільтр з листям з чайника-заварника.

Трошки про інше

Китайські цифри з різних джерел не завжди кореспондують між собою, але як ніби зараз площа посадки білого чаю в окрузі Аньцзи становить 170 000 го (11 300 Га), а його виробництво в 2017 році склало 1860 тонн. Дохід на душу населення в сільській місцевості там виріс з 2000 юанів в 1998году до 10 000 в 2003 і 36 000 юанів (~5 200 $) в 2017 р. Чай позиціонується як органічний, надзвичайно корисний, сертифікується China Organic Product Certification. Будь-яких різновидів чаю не існує, але вже почалася захист бренду з упором на походження з округу Аньцзи. Міра своєчасна, оскільки в цьому році на прохання трудящих і з дозволу голови КНР Сі Цзіньпіна почалася безоплатна передача 15 мільйонів саджанців Байча в 34 найбідніші села провінцій Хунань, Гуйчжоу і Сичуань, а також надання їм технологічної та організаційної допомоги. Провінції лежать на захід на тому ж меридіані, що і Чжецзянь, так що все повинно вийти. З одного боку, це вже не буде Аньцзи Байча, з іншого боку дуже цікаво, що це буде. Свого часу Сі Цзіньпін був керівником провінції Чжецзянь, неодноразово приїжджав в Аньцзи, допомагав у становленні виробництва Байча. Там же, як кажуть китайці, у нього народилася важлива думка – «Зелена гора – це Золота гора і Срібна гора». Щодо Аньцзи Байча це 100%, достатньо подивитися на його ціну. Але він того вартий.

#чай