Арабська кава – як правильно варити і подати, рецепти

Звичка пити каву прийшла в західний світ з арабських країн Азії, де, достовірно відомо, його використовують вже протягом 700 років. В сучасній Йорданії, Саудівської Аравії і ОАЕ зберегли традицію вживання кава по-арабськи саме в тому вигляді, як це робили стародавні кочівники. І цей спосіб зовсім не схожий на той, до якого ми звикли.

 

Що таке кава по-арабськи?

 

Араби надзвичайно консервативні. Це знаходить своє відображення у всьому: у манері одягатися, релігійних і побутових умовності, в споживанні. Кава, який сьогодні п’ють в арабських країнах Сходу, – така ж данина традиції. Але спочатку трохи історії.

 

У ті далекі часи арабіку не обсмажували, а використовували в зеленому вигляді. Зерна дроблять, а для того, щоб вони віддали всі свої властивості, їх доводилося годинами варити і тушкувати на вогні.

 Арабский кофе - как правильно варить и подать, рецепты

Напій знайшов своє поширення серед кочових арабів – бедуїнів, які використовували його, насамперед, як бадьорить засіб. З цієї причини кави робився надзвичайно міцним і вживався по 1-2 ковтки за раз.

 

Другою особливістю приготування кави по-арабськи було використання спецій. У хід йшло все, що потрапляло під руку, але найчастіше це були:

 

  • куркума;

  • гвоздика;

  • шафран;

  • кардамон;

  • кориця.

 

Спеції додавалися як окремо, так і всі разом, що надавало напою кожен раз новий смак, компенсуючи смакової мінімалізм не обсмажених зерен.

 

Таку каву досі люблять в Саудівській Аравії, також його можна зустріти в ОАЕ та інших східних країнах.

Арабский кофе - как правильно варить и подать, рецепты

 

Як варять арабський кави сьогодні?

 

Від традиції відступили в двох моментах:

 

  • поряд із зеленим, стали використовувати обсмажену каву;

  • замість цільних зерен заварюють помел, що дозволяє скоротити час приготування.

 

Принципові особливості приготування кави по-арабськи наступні:

 

  • 1. Молоти арабіку слід максимально крупно.

  • 2. Вариться напій, а не доводиться до кипіння.

  • 3. Кава по-арабськи завжди дуже міцний.

  • 4. В арабських країнах каву готують не на один раз. Його варять з ранку і п’ють протягом всього дня, обов’язково пригощаючи всіх прихожих гостей. Вариться відразу велику кількість, наприклад 1 л. Турка для цих цілей не використовується.

  • 5. Кава по-арабськи не додають ні вершки, ні цукор, ні тим більше карамель. Тільки спеції.

  •  

    Спеції можна додавати будь-які, однак самий приємний смак і аромат виходить, якщо використовувати кардамон. На рецепті з них і зупинимося.

     

    Рецепт

     

    Інгредієнти:

     

    • арабіка – 60 г;

    • кардамон в стручках – 20 г;

    • вода – 1 л.

     

    Також знадобиться каструля або ківш для варіння, ступка для подрібнення кардамону, термос.

     

    Рецепт приготування по-арабськи включає наступні кроки:

     

  • 1. Арабіку слід намолоти. Стручки кардамону – злегка пом’яти в ступці, щоб розкрилася зовнішня оболонка.

  • 2. Кава засипте в каструлю, залийте водою.

  • 3. Відокремте трохи стручків кардамону (ложку) і засипте їх у термос. Основну частину відправте в каструлю з кавою. Все перемішайте.

  • 4. Поставте каструлю на плиту і доведіть до кипіння.

  • 5. Після закипання перемішайте.

  • 6. Варіть на середньому вогні протягом 15 хвилин.

  •  

    Готову каву по-арабськи злийте в термос з кардамоном. Так він протягом дня буде залишатися гарячим.

     

    Зверніть увагу, що кавовий напій, приготований за наведеним вище рецептом, має виражену тонізуючу (тобто стимулює нервову систему і роботу всіх органів) властивістю. Кардамон збільшує ефект кофеїну. Тому п’ється такої кави по 2-3 маленьких ковтки, не чашками.

     

    Щоб кава була по-справжньому арабським, пийте його разом з фініками – так, як це роблять на Сході.

    Арабский кофе - как правильно варить и подать, рецепты 

    Експериментуйте зі спеціями. Тільки пам’ятайте, що вони повинні бути пряними. Мікси з таких спецій не дуже доречні, так як більшість з них, володіючи вираженим ароматом, перебивають один одного.

     

    Спробуйте зробити напій із зеленої, не обсмаженої, арабіки. Це буде самий автентичний кава по-арабськи.

     

    Експрес-метод

     

    Кардамон в стручках можна знайти не завжди. Та й цілий літр кави буває не до місця. У цьому випадку можна зварити арабіку в турці, звичайним чином. Приправте приготований кави порошковим кардамоном, зовсім на кінчику ножа, так як в цьому виді спеція надзвичайно концентрована. У такий напій при бажанні можна додати вершки – і отримати звичайний американо з кардамоном.

    #кави
    #рецепт