Індійський чай Дарджилінг – виробництво, властивості і особливості чаю

Дарджілінг (darjeeling tea) – популярний чай, особливо у Великобританії. Що не дивно: адже саме британські компанії почали його виробництво в одному з регіонів Індії в середині XIX століття.

Щоб зрозуміти всю цінність чаю-Дарджилінг, мало його спробувати. Треба дізнатися, що таке він собою представляє, де зростає і що робить його дійсно неповторним.

Що таке Дарджилінг?

Як і всі інші чаї в світі, Дарджилінг роблять з листя чайного дерева, яке називається китайської камелією (caméllia sinénsis). У дикій природі ці вічнозелені рослини можуть досягати 10 метрів у висоту і навіть вище. Людиною культивуються низькорослі чагарники.

Дарджилінг– місто і округ (Darjeeling), розташовані в південних Гімалаях на висоті близько 2 км (територія Індії). Звідси відкривається гарний вид на тисячі гектарів плантацій чаю, що спускаються з схилів і розкинулися в низинах. Пейзаж обрамляється гірськими вершинами, одна з них – Канченджангу – є третьою за висотою у світі.

В Дарджілінге дивовижний гірський клімат: температура повітря залишається стабільною протягом 8 місяців, з березня по жовтень, і становить близько 20 градусів С. Багато читачів здивуються, але чайному рослині не потрібна тропічна спека. Що йому дійсно потрібно, так це волога, яка у цьому регіоні є в надлишку: дощі йдуть часто і рясні, вологість в районі вирощування висока, часті тумани.

Индийский чай Дарджилинг – производство, свойства и особенности чая

До цього слід додати такі важливі агрокліматичні умови, як:

  • унікальний склад ґрунту;
  • помірна сонячна активність;
  • чисте повітря, вода і земля;
  • знижений атмосферний тиск.

У сукупності з ідеальним температурних і поливним режимом усе це надає чаю, вирощеного в горах, що оточують Дарджилінг, такий унікальний смак і природний аромат, відомий у всьому світі.

Особливості виробництва

Розглянутий чай відноситься до ферментованим видами, тобто технологія його виробництва передбачає стимуляцію процесу розпаду речовин, що містяться в листі, що змінює первісний смак.

Процес ферментації включає такі стандартні стадії, через які проходять всі подібні чаї, як:

  • 1. Зав’ялення. Листя поперемінно нагрівають і охолоджують повітрям протягом 14-16 годин.
  • 2. Скручування. Видавлюють сік, що залишився з листя.
  • 3. Ферментація. Окислення соку і його бродіння при підвищеній вологості і невисокій температурі (2-4 години).
  • 4. Сушіння. Проводиться при високій температурі протягом 30 хвилин для зупинки процесу ферментації.
  • Кінцевий смак Дарджілінга визначається тривалістю стадій зав’ялювання і ферментації.

    Ціна

    Завдяки унікальному клімату, чай в окрузі Дарджилінг збирають 4 рази на рік. Продукція кожного збору має свої смакові нюанси, а також відрізняється за ціною:

    • наймолодші верхні листочки збирають у березні-квітні – такого Дарджілінга проводиться зовсім трохи, і він дуже дорогий, саме його маркують як SFTGFOP;
    • у червні збирають другий урожай, який вважається другим за цінністю;
    • у вересні, в сезон дощів, зривають листя, що дають насичений і більш грубий смак, з-за чого такий Дарджилінг цінується найменше;
    • у листопаді, коли чайні кущі підсихають після рясних дощів, обривають останні листя в році – такий Дарджилінг являє собою зрілий чай, який має своїх шанувальників.

    Крім часу збору, на вартість Дарджілінга впливає те, які саме листи з гілки використовуються. Для диференціації за цією ознакою використовується традиційна система оцінки чайного листа, включає 11 категорій, які маркуються літерами, наприклад OP (Orange Pekoe), GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) і так далі. Як правило, darjeeling tea, починаючи з GFOP, забезпечується відповідним маркуванням на пачці, що говорить про його високу якість.

    Индийский чай Дарджилинг – производство, свойства и особенности чая

    Смак

    Дарджилінг характеризують як вишуканий чай, натякаючи тим самим на його протилежність іншому відомому індійському бренду – Ассаму. Основні характеристики Дарджілінга:

    • світлий колір заварки (багато чого, знають про цю особливість, вважають його неякісним або намагаються заварити міцніше, ніж потрібно, з-за чого отримують надмірно насичений, несмачний напій);
    • терпкий, трохи мускатний смак;
    • квіткові відтінки.

    Дарджилінг справедливо можна назвати витонченим і делікатним. Він ідеально підходить для початку дня, здатний підбадьорити, налаштувати на правильні думки і правильні дії.

    #чай
    #дарджилінг